Kursk'u Rus mafyası batırmış

Güncelleme Tarihi:

Kursku Rus mafyası batırmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

118 denizciye mezar olan Rus nükleer denizaltısı Kursk'un, Irak ve İran gibi ülkelere eski füze ve denizaltıların satılması için aracılık etmek isteyen Rus Mafyası tarafından batırıldığı iddia ediliyor. Kursk faciasıyla mafyanın Rus Deniz Kuvvetleri'ne gözdağı vermek istediği belirtiliyor.

BARENTS Denizi'nde 118 denizciye mezar olan Rus denizaltı Kursk'un, Rus mafyası tarafından sabote edildiği öne sürülüyor. Rus mafyasının bazı eski denizaltı ve füzeleri Irak ve İran gibi ülkelere satılmasında ‘aracılık’ yaparak para kazanmak istediği, Rus Deniz Kuvvetlerinin de örgütlü suça karşı direndiği bildiriliyor. Denizaltı dibe oturduktan sonra yollanmaya çalışılan şifreli mesajda ‘SAB..’ (sabotaj) harflerinin yer alması sabotaj ihtimalini artırıyor. İstihbarat uzmanlarına göre, Kursk, Rus Ordusu ile güçlü Rus mafyası arasındaki savaşın son kanlı örneği oldu. Rus mafyasının, tehdit ve rüşvet yoluyla Rus Silahlı Kuvvetleri'nin diğer kollarından istediğini koparmakta başarılı olduğu, ancak ‘askeri gurur ve geleneklere önem veren’ denizcilerden sert tepki alıyordu. Rus mafyası ise uzun zamandır Kursk benzeri bir olay yaratmak için plan yapıyordu.

DONANMA'YA İHTAR MI

Kursk denizaltı esrarengiz bir patlamadan sonra dibe çökmeye başlamış ve 90 saniyede yere vurmuştu. İkinci bir patlama, denizaltının yanında delik açarak suyun içeri girmesine yol açmıştı.

Bombaların, uzaktan kumandayla aktif hale getirilmiş olabileceği düşünülüyor.

Ölen denizcilerden 11'inin yüksek rütbeli olması ise ‘Mafya, Rus Deniz Kuvvetleri’ne kuvvetli bir mesaj yollamak istedi' şeklinde yorumlandı. Denizaltı dibe vurur vurmaz, yollanmaya çalışılan eksik şifrelerin sabotaj kuşkusunu artırdığına dikkat çekildi. Gönderilmeye çalışılan bir şifrenin çözümü ‘SAB...’ harflerini gösteriyor.

Rusya'nın geçen ay meydana gelen faciadan sonra yurtdışından gelen yardım tekliflerini geri çevirmesi, kafalarda soru işaretlerine neden olmuş, olayla ilgili çeşitli spekülasyonlar çıkmıştı.

Çeçenler, Kursk faciasının sorumluluğunu üstlenmiş, saldırının denizaltıda bulunan Dağıstanlı ve Çeçen siviller tarafından düzenlendiğini iddia etmişlerdi. Daha sonra Batı basınında, Ruslar'ın gizli bir silahı denerken, torpidonun geri tepmesi sonucu battığı söylenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!