Küresel ısınmayla mücadeleden çekilen ABD'ye tepki yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınmayla mücadeleden çekilen ABDye tepki yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2001 00:00


Geçen ay bir önceki Başkan Clinton'ın imzaladığı, küresel ısınma ile mücadeleyi öngören Kyoto Protokolü'nü kabul etmediğini ilan eden ABD Başkanı George W. Bush, tüm dünyanın tepkisini çekiyor.

1997 yılında Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan protokol, özellikle gelişmiş ülkelerin küresel ısınmaya yol açan ve sera etkisi yaparak iklimlerin değişmesine neden olan gazların atmosfere salınımını azaltmasını öngörüyordu. İngiltere, "Biz de ABD'nin füze savunma sistemine verdiğimiz destekten vazgeçelim ve ABD'yi bu karardan dönmesi için sıkıştıralım" diye tepki gösterdi.

ABD'nin tek yanlı kararına gelişmekte olan ülkeler topluluğu G-77 de eleştirdi. ABD'nin küresel ısınmayla mücadeleyi öngören Kyoto Protokolü'nden çekilme kararının uluslararası toplum için ''kötü bir mesaj'' olduğunu belirtti.

Toplam 133 ülkenin oluşturduğu G-77 grubunun dönem başkanı İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Bagher Asadi, düzenlediği basın toplantısında, ABD ile yapıcı bir diyaloğa girmek istediklerini belirterek, ''ABD'nin kararının, halen Kyoto Protokolü konusunda sürdürülen çok taraflı görüşmeleri olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz. G-77 olarak bundan son derece kaygılıyız'' dedi.

Kyoto Protokolü'nün ''uluslararası alanda geçerli bir belge'' olduğunu vurgulayan Asadi, ''Yeni Amerikan yönetimi, bu kararıyla uluslararası topluma kötü ve düş kırıklığı uğratıcı bir mesaj vermiştir. Uluslararası toplum bu görüşmeleri sürdürme isteğindedir'' şeklinde konuştu.

İNGİLTERE TEHDİT ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Öte yandan İngiliz hükümeti üyeleri, Kyoto Protokolü'nden çekilme kararı alan ABD yönetimine karşı diplomatik önlemler alınmasını istiyor.

The Times gazetesinin haberine göre, İngiliz bakanlar, Bush'un bu kararından vazgeçmemesi halinde, Londra'nın ABD'nin füze savunma sistemi projesine desteğini dondurması önerisini getirdiler.

Adını açıklamak istemeyen bir bakan gazeteye yaptığı açıklamada, ''Avrupa, ABD'ye bu kararından vazgeçmesi için baskı uygulayabilir'' dedi.

Gazete, diplomatik önlemler alınmasından yana olan bakanlar arasında, Dışişleri Bakanı Robin Cook, Başbakan Yardımcısı John Prescott ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Clare Short'un bulunduğunu belirtti.

ABD Başkanı Bush geçen ay sonunda, bu anlaşmayı reddettiğini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!