Kuran’la dans eden folklorcu kızlar İranlı bakanı yakacak

Güncelleme Tarihi:

Kuran’la dans eden folklorcu kızlar İranlı bakanı yakacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2008 00:00

Folklor kıyafetleri giyen İranlı kızların, bir tören sırasında, tepside taşıdıkları Kuran’ı dansederek kürsüdeki konuşmacıya götürmesi skandala neden oldu. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın turizmden sorumlu yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşheyi’nin istifası isteniyor.

Başkent Tahran’da 8 Kasım’da düzenlenen ve ülke turizmine yabancı yatırım çekmeyi amaçlayan resmi bir törende, geleneksel elbiseler giymiş bir düzine genç kız, üzerinde Kuran-ı Kerim bulunan bir tepsiyi kürsüdeki konuşmacıya dansederek götürdü. İran’daki resmi törenler genelde Kuran okunarak başlıyor, ama danslı şov İran’da birçok siyasetçiyi zor durumda bıraktı. Töreni düzenleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın turizmden sorumlu yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşheyi’nin istifası isteniyor. Meşheyi’nin, "Kuran’ı tepsi içinde sunmak İran’ın batısında bir gelenektir" diyerek töreni savunan yardımcısı Mehdi Cihangari, baskıya dayanamayarak önceki gün görevinden ayrıldı. Buna rağmen tepkiler dinmedi.

Muhafazakar ağırlıklı İran meclisindeki "Kuran" grubunun başkanı olan Lale İftihari, Ahmedinejad’dan, yardımcısı Meşheyi’nin görevden almasını istedi. Muhafazakar gruplardan İslami Pazar Derneği ve İslami Koalisyon Partisi, "Kuran’a hakaret edildiğini" belirterek dans gösterisini kınadı. İki ayetullah da, Meşheyi’nin "kabul edilemez bu gösteriyle o makamı haketmediğini ispatladığını" savundu.

Ülkeye daha çok turist çekmek isteyen Meşheyi, temmuz ayında "İran, İsrail halkının dostudur" diyerek tepki çekmiş, bu fikrini ağustosta da yinelemişti. Birçok milletvekili ve din adamı, o günden beri Meşheyi’nin istifasını istiyor. Tahran, İsrail’i tanımıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!