Kulede dehset

Güncelleme Tarihi:

Kulede dehset
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Moskova'daki 534 metrelik TV kulesinde 2 gündür süren yangın güçlükle kontrol altına alındı. Çökme tehlikesi olan kulenin asansöründe mahsur kalan 3 kişi öldü.

450’nci metrede başladı

Yangın, dünyanın en yüksek 2'nci TV kulesi olan Ostankino'nun 450'nci metresinde Pazar günü kısa devre sonucu başladı. Dünden itibaren de kulenin diğer katlarına hızla yayıldı. Yangın nedeniyle kulenin asansörü, 270 metrede hareketsiz kaldı. Asansördeki 3 kişi yaşamını yitirdi. Dev alevlerin sardığı kuleden yapılan TV yayınları kesilince, Rusya'nın başkentindeki pek çok televizyon izlenemez hale geldi.

Çevresi boşaltıldı

Sadece 4 metre derinlikteki temel üzerine oturtulan 534 metrelik kuleyi tutan çelik halatlar, yüksek ısı nedeniyle büyük zarar gördü. Bu yüzden 33 yıllık kulenin çökme riski arttı. Yıkılma tehlikesi nedeniyle, kulenin 700 metre çevresinde bulunan tüm binalar boşaltılıyor.

Putin'e ikinci darbe

Rusya lideri Vladimir Putin, TV kulesinde çıkan yangının, Rusya'nın fakir durumunu ve geniş ekonomik reformlara ihtiyacını gösterdiğini söyledi. Putin, ‘‘Bu yeni kaza, hassas tesisatların ve ülkenin genel yapısını gösteriyor’’ dedi. Bir türlü kontrol altına alınamayan kule yangını, Kursk denizaltı faciasından sonra, Putin'in otoritesine ikinci bir darbe daha indirdi.

Tüm Moskova'dan görülüyor

Ostankino TV Kulesi'nden yükselen alev ve simsiyah dumanlar, tüm Moskova'dan izlenebiliyor.

Döner lokantası var

1967 yılında inşa edilen 33 yıllık kuledeki döner restoran, yangının ilk dakikalarında boşaltıldı ve daha büyük bir facianın meydana gelmesi önlendi.

70 metrede asbest levha

Kuleye gönderilen 300 itfaiyeci, yanan kat merdivenlerindeki yüksek ısı nedeniyle, söndürme çalışmalarını büyük zorluklarla yürüttü. 70 metre yüksekliğe yerleştirilen asbest levhalar yardımıyla, yangın kontrol altına alınabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!