Küçük Saddam’ı asacaklar

Güncelleme Tarihi:

Küçük Saddam’ı asacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 00:00

Irak’ın, Ürdün’ün başkenti Amman’da yaşayan Raghad Hüseyin ve annesi Sacide için bir yıl önce tutuklama emri çıkardığı ortaya çıktı.

Interpol de "Küçük Saddam" olarak bilinen Raghad’ın Irak’a teslim edilmesi için kırmızı bülten yayınladı. Direnişçilerle işbirliği yapmakla suçlanan Raghad suçlu bulunursa idam cezasına çarptırılabilecek.

IRAK, yönetimi, Saddam Hüseyin’in idamının üzerinden daha bir yıl geçmeden, kızı Raghad’ı da asmak istiyor. Ürdün’de, Kral Abdullah’ın misafiri olarak lüks bir yaşam sürdüren Raghad Hüseyin, Irak tarafından direnişçileri ve teröristleri finanse etmekle suçlanıyor.

Irak İçişleri Bakanlığı’nın, 38 yaşındaki Raghad Hüseyin için bir yıl önce tutuklama emri çıkardığı daha yeni ortaya çıktı. Irak, durumu Interpol’e de bildirdi. Interpol de, Raghad Hüseyin için kırmızı bülten yayınladı. Interpol, yabancı polis teşkilatlarından Raghad’ın yakalanması ve hakkındaki suçlamalara yanıt vermek üzere Irak’a iade edilmesi için arama emri çıkardı. Kırmızı bülten, söz konusu kişinin firari statüsü hakkında üye ülkelerin dikkatini çekmeyi amaçlarken, suçlamalara güvenilirlik kazandırıyor. Ürdün, Interpol üyesi.

Üst düzey bir Iraklı yetkilinin, Raghad Hüseyin’e ilişkin suçlamalar ve iadesi konusunda temaslarda bulunmak amacıyla geçen hafta Ürdün’ü ziyaret ettiği ifade edildi. Ürdün Başbakanı Maruf Bakhit geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Raghad’ın Haşimi Krallığı ailesinin misafiri olduğunu ve Arap geleneğine göre, sığınma talebinde bulunmuş herkes gibi koruma altında bulunduğunu söylemişti.

BAASÇILARLA BİRLİKTE

Saddam’ın kızı Raghad, Temmuz 2003’ten beri Ürdün’de yaşıyor ve geçen yıldan beri adı babasının başında bulunduğu Baas rejiminin 41 işbirlikçisi ile anılıyor. Agresif yapısından ötürü "Küçük Saddam" olarak anılan Raghad, babasını diğer kız kardeşleri Rana ve Hala’dan daha fazla savunmuştu. Raghad ve Rana, eşleri Hüseyin Kamil Hasan ve kardeşi Saddam Kamil, 1996 yılında sürgünde bulundukları Ürdün’den döner dönmez öldürülünce, ailedeki erkeklere karşı tavır almışlardı. Ancak kardeşleri Uday ve Kusay öldürülüp, Saddam aranmaya başlayınca, iki kardeş Raghad ve Rana Suriye’ye gittikten sonra, Ürdün’den sığınma talep ettiler. Anne Sacide ise küçük kızı Hala ile Katar’da yaşıyor.

Söz konusu iddialarla yargılanması ve suçlu bulunması halinde, Raghad Hüseyin için ya ömürboyu hapis ya da idam cezası verilmesi gerekiyor. Ancak, birçok kişi, Raghad Hüseyin’in adil yargılanacağına inanmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!