"Küçük Ölüm"ün 25. yıldönümü

Güncelleme Tarihi:

Küçük Ölümün 25. yıldönümü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 12:06

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulmak için bir müzakere süreci içerisinde olduklarını ifade ederek, “Bu müzakere sürecinde de Dr. Küçük'ün ortaya koyduğu ilkeleri, anlayışı bizlere ışık tutmaya devam ediyor. Onun özgürlük anlayışı, onun mücadele anlayışı, onun Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumlarla tamamen eşit olduğu anlayışı bizi yönetiyor” dedi.

Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük, ölümünün 25. yılında tören ve etkinliklerle anıldı.

Dr. Küçük'ün mezarının bulunduğu Anıttepe'deki anma törenine Cumhurbaşkanı Talat, Dr. Küçük'ün eşi Süheyla Küçük ve ailesi, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Geçici Maslahatgüzarı Bekir Uysal, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Abdullah Recep, siyasi parti başkanları, bakanlar, milletvekilleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Çelenklerin konulmasıyla başlayan törende Dr. Küçük'ün ebediyete intikal saati olan 10.28'de saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen bayraklar, yarıya indirildi.

-TALAT'IN KONUŞMASI-

Cumhurbaşkanı Talat, törende yaptığı konuşmada, “Dr. Küçük'ün özgürlük mücadelesinin lideri olarak, Kıbrıs Türk halkının bugüne gelmesine damgasını vuran lider olduğunu” söyledi.

Dr. Küçük'ün, Kıbrıs Türkünün toplumsal bilince erişme uğraşının da önderliğini yaptığını, Kıbrıslı Türklerin İngiliz sömürge idaresinde toplumsal kimliğe, toplumsal benliğe ulaşmasında çok büyük mücadele verdiğini anlatan Talat, Dr. Küçük'ün, gazetesini örgütlenme aracı olarak kullanarak Kıbrıslı Türkleri bir araya getirmeye çalıştığını ve toplumsal bilinç aşıladığını kaydetti.

Kıbrıs'taki İslam toplumunun Kıbrıslı Türk olarak bir toplumsal kimliğe kavuşmasının önemli bir adım olduğunu ve bunun, Dr. Küçük'ün mücadelesi ile başarıya ulaştırıldığını ifade eden Talat, “Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Kıbrıslı Türklerin eşit ortak olarak var olmasının nedeni buydu. Kıbrıslı Türklerin EOKA'ya karşı mücadelesinin yani Enosis'e karşı mücadelesinin ateşleyicisi de Dr. Fazıl Küçük olmuştur” dedi.

"Dr. Küçük'ün, Atatürk'ün Türkiye'de yaptığı devrimin Kıbrıs'ta takipçisi olduğunu ve Kıbrıs Türkü'nün belki Türkiye halkından önce Atatürk'ün devrimlerini izlemesini sağladığını" kaydeden Talat, Dr. Küçük'ün, uygarlık yolunda atılan bütün adımları ve laik bir devlet yapısı anlayışını Kıbrıs Türkü'ne kabul ettirdiğini söyledi.

Talat, Dr. Küçük'ün 1963'ten itibaren “o müthiş direniş yıllarında Kıbrıs Türküne umut verdiğini ve gazetesi ile onları cesaretlendirdiğini” belirtti.

-'KIBRIS TÜRKÜ ÇOK DAHA İLERİ NOKTADA”-

Dr. Küçük'ün, “Kıbrıs Türkü'nün toplumsal bilince varmasında, kurulan devlette eşit ortak olarak yer almasında ve uzun mücadele yıllarında Kıbrıs Türkü'ne önderlik ettiğini” ifade eden Talat, “Bugün geldiğimiz aşamada, Kıbrıs Türkü çok daha ileri bir noktada. Kıbrıs Türkü bugün artık dünya ile bütünleşmenin uğraşı içerisinde. Bu uğraşta elbette ki çeşitli safhalar var” diye konuştu.

Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulmak için bir müzakere süreci içerisinde olduklarını hatırlatan Talat, şöyle devam etti:

“Bu müzakere sürecinde de Dr. Küçük'ün ortaya koyduğu ilkeleri, anlayışı bizlere ışık tutmaya devam ediyor. Onun özgürlük anlayışı, onun mücadele anlayışı, onun Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumlarla tamamen eşit olduğu anlayışı bizi yönetiyor. Bizi o çizgide tutuyor. Bu anlayışla çabalarımızı sürdürüyoruz. Umuyoruz ki Kıbrıs sorununu barışçı bir çözüme ulaştırırız. Bu barışçı çözümle Dr. Küçük'ün düşünü kurduğu Kıbrıslı Türklerin özgür yaşamını da gerçekleştirmiş, güvenceye bağlamış oluruz."

-TÜRKİYE İLE BİRLİKTE-

Bütün bu çabaları, Kıbrıs Türkünü her an her aşamada koşulsuz destekleyen Türkiye ile birlikte yürüttüklerini ve Türkiye'nin yanlarında olmaya devam ettiğini vurgulayan Talat, Dr. Küçük'ün, “Kıbrıs sorunu Türkiye'siz çözülemez” sözüne vurgu yaptı ve bunun bugün de geçerli olduğunun altını çizdi.

Bu anlayışla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Talat, “Önderimiz Dr. Fazıl Küçük'ün bizlere gösterdiği yol, yolumuz olmaya devam ediyor. Onun anıları, onun bize öğrettikleri bundan sonraki çalışmalarımızda da ışık olmaya, yol gösterici olmaya devam ediyor” dedi.

Anıttepe'deki törende anıt özel defteri, Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Uysal, KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu, GKK Komutanı Tümgeneral Recep tarafından imzalandı.

Tören, Anıttepe'deki Dr. Fazıl Küçük Müzesi ve fotoğraf sergisinin gezilmesiyle tamamlandı. Dr. Küçük, KKTC genelinde de tören ve etkinliklerle anıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!