Küba ordusu uzmanları şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Küba ordusu uzmanları şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 13:55

Küba lideri Fidel Castro'nun 10 yıldır kimselere gösterilmeyen ordusunun cumartesi günü başkent Havana'daki askeri törendeki geçişi, yabancı uzmanları şaşırttı.

Haberin Devamı

Rahatsızlanarak görevini geçici olarak kardeşi Raul Castro'ya devreden Fidel Castro'nun katılmadığı 45 dakikalık askeri geçit töreninde ordunun 3 silahlı kuvvetinin, Sovyet mirasını modernleştirdiğini ve silah takımını "Kübalılaştırdığını" gören yabancı uzmanlar yeni Küba ordusundan etkilendi.

Adının açıklanmasını istemeyen yabancı uzman, "Ben 1980'li yıllardaki Sovyet yapımı ekipmanları yeniden göreceğimi sanıyordum. Küba'nın gerçek bir askeri sanayiye sahip olduğunu gördüm. Bu inanılmaz ve çok ilginç" dedi ve gördüklerinin Küba ordusunun tozlanmış görüntüsünü sildiğini söyledi.

Batılı bir diplomat, orduyu "mükemmel" olarak nitelendirirken, bir başka uzman da gördükleri askeri ekipmanın tamamen modern ordularda görülenlere benzediğini belirttiği açıklamasında, "Bunları daha önce görmemiştik" ifadesini kullandı ve bu "Küba icatlarını" çok zekice bulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Geçit törenine katılan Tuğgeneral William Galvez de "Evet, sanıyorum Soyvet silahlarını 'Kübalılaştırdık'. Bunlar yerel ilham kaynağı, ama sağlam" dedi. Küba, 1961 ile 1989 arasında, dönemin "kardeş rejimi" tarafından bağışlanan 30 milyar dolarlık askeri teçhizata sahip olmuştu.

SSCB'nin dağılmasından ve Küba ekonomisinin çöküşünden sonra ülke yeni askeri teçhizat almamaya özen göstermişti. Bunu Fidel Castro ve Savunma Bakanı olan kardeşi Raul Castro defalarca dile getirmişti.
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'den aldığı destekle 2003'ten beri ekonomik durumunda iyileşmeler kaydeden Küba, "ABD'nin saldırgan tavrının artması" yüzünden ender olarak savunma sanayi konusunda yapılan açıklamalardan birinde silahlanmaya "gereken miktarda" pay ayırmaya karar verdiğini duyurmuştu.

Küba devriminin 50. yıl dönümü ile Ağustos doğumlu Küba lideri Fidel Castro'nun ertelenen 80. yaş günü için yapılan askeri törene askerlerin yanı sıra çok sayıda sivil katılmıştı. Latin Amerikalı liderlerden Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval ve Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez de törende hazır bulunmuştu.

Haberin Devamı

2 Aralık 1956'da bir yatla arkadaşlarıyla beraber Meksika'dan Küba'ya ayak basan Castro, 26 Temmuz 2006 tarihinden bu yana halkın önüne çıkmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!