Kritik eyaletten kritik uyarı: Seçmenden Biden’a Gazze protestosu

Güncelleme Tarihi:

Kritik eyaletten kritik uyarı: Seçmenden Biden’a Gazze  protestosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 07:00

5 Kasım seçimlerinde Demokrat Parti’den yeniden aday olmaya hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden’a Müslüman ve Arap seçmenin en yoğun olduğu Michigan eyaleti kırmızı kart gösterdi. Michigan eyaletinde yapılan Demokrat Parti önseçimlerinde 100 binden fazla seçmen Gazze savaşı nedeniyle Biden’a protesto oyu verdi.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’de aylardır yürütmekte olduğu katliama verdiği destekten ötürü Müslüman Amerikalılar ve Demokratik sol tabanından büyük tepki gören ABD Başkanı Joe Biden, salı günü Michigan eyaletinde düzenlenen Demokrat Parti ön seçimlerini rahat kazanırken aleyhine 100 binden fazla protesto oyu kullanıldı.

100 BİN PROTESTOCU

Başkan Biden’ın ön seçimlerde rakibi olmamasına ve 5 Kasım seçimlerinde adaylığı kazanmasına kesin gözüyle bakılmasına rağmen geniş bir Müslüman ve Arap nüfusuna sahip bir eyalet olan Michigan’da “Kararsız” oy kullanma kampanyası, 100 binden fazla oy toplarken bu, yüzde 13,3’lük bir orana tekabül etti.

Bu sonuç Biden yönetimi için siyasi bir deprem etkisi yaratmasa da; 81 yaşındaki başkanın kampanyası için geride kalan 8 ayda tedirginliğe sebep oldu. POLITICO’nun bu hafta Biden yönetimine yakın bir Demokrattan aldığı bilgiye göre kapalı kapılar ardında Biden yönetimi Michigan’daki “kararsız” kampanyası üzerine paniğe kapılmış durumda. Dün CNN’e konuşan bir Biden kampanyası yetkilisi ise “paniklediğimizi ya da derin endişe duyduğumuzu belirten” herhangi bir haberin yanlış olacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

Kritik eyaletten kritik uyarı: Seçmenden Biden’a Gazze  protestosu

ÖNEMLİ SALINCAK EYALET

Michigan, ABD siyasetinde “salıncak eyalet” adı verilen, yani Demokrat Parti’ye de Cumhuriyetçi Parti’ye de gidebilecek yerlerden biri. Donald Trump, 2016 seçimlerinde Hillary Clinton’ı mağlup ettiğinde Michigan eyaletini sadece 10 bin 704 oy farkla kazanmıştı. Toplamda 15 seçiciler kurulu delegesi ile Michigan, seçimlerin sonucunu bir taraftan alıp diğer tarafa verebilecek öneme sahip. Biden, 2020 yılında Trump’ı mağlup ettiği seçimlerde Michigan’dan önemli bir destek görmüş ve rakibine 150 bin oydan fazla fark atmıştı.

LAKABI ‘SOYKIRIM JOE’

Müslüman Amerikalılar tarafından “Soykırım Joe” olarak yerden yere vurulan başkanın seçimlerde 2020’deki desteğine sahip olup olmayacağı ise belirsiz. Ön seçimlerde dahi 100 binden fazla tepki oyu alması, eyaletteki tüm hesapların sil baştan yapılabileceğine işaret ediyor. Michigan eyaletinde yaklaşık 300 bin Müslüman ya da Arap kökenli yaşıyor, bu da eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 3’üne karşılık geliyor. Bu seçmen tabanı Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’a da oy vermek istemese de 5 Kasım seçimlerinde verecekleri oylar kritik öneme sahip olabilir.

Haberin Devamı

TRUMP’TAN 5’İNCİ ZAFER

AYNI gün Michigan eyaletinde Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimleri de yapılırken eski Başkan Donald Trump, eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley karşısında bir diğer ezici zafer kazandı.

Trump oyların yüzde 68’ini, rakibi Haley ise yüzde 26’sını aldı. Bu, Trump’ın Haley’e karşı kazandığı üst üste 5’inci ön seçim oldu.

RAKİBİ ÇEKİLMİYOR

Kendi sosyal medya platformu Truth Social’da zaferini değerlendiren eski Başkan Donald Trump, şunları söyledi: “Haley dün gece büyük Michigan Eyaleti’ni 42 puandan fazla farkla kaybederek mağlup oldu. Daha da kötü durumda olacağı Süper Salı’yı sabırsızlıkla bekliyorum, eğer bu mümkünse tabi. İnsanlar onu sevmiyor ve anketlere göre şunu biliyorlar: Biden’ı ya da herhangi bir Demokrat’ı yenemeyeceğini!”

Haberin Devamı

CNN’e konuşan Haley ise 5 Mart’taki Süper Salı’ya kesinlikle katılacağını ve yarıştan çekilmeyeceğini yineledi. Süper Salı olarak adlandırılan günde Teksas ve California gibi büyük eyaletler dahil toplam 15 eyalette ön seçimler gerçekleştirilecek. Süper Salı’dan sonra her iki partinin de adaylarının hemen hemen kesinleşmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!