Krallar öldü yaşasın yeni kral

Güncelleme Tarihi:

Krallar öldü yaşasın yeni kral
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2001 00:00


Haberin Devamı

Nepal'de, kraliyet ailesi üyelerini öldürdükten sonra kendisini vuran Veliaht Prens Dipendra'da komadan çıkamadı ve hayatını kaybetti. Veliaht Prens Dipendra'nın ölmesi üzerine, Prens Gyandendra, Nepal'in yeni kralı ilan edildi.

Kraliyet işleriyle ilgilenen devlet konseyi, Dipendra'nın ölümü üzerine acil olarak toplanarak kral vekili Gyanendra'yı yeni kral ilan etti. 125 üyeli devlet konseyi, kral Dipendra'nın yerel saatle 03.45'te (TSİ 01.30'da) öldüğünü bildirdi. Dipendra'nın cenaze töreninin gün içinde yapılması bekleniyor.

YENI KRAL TAÇ GİYDİ

Nepal'de kral ilan edilen Gyanendra taç giyerken, Kraliyet ailesinin 9 üyesinin öldürülmesi nedeniyle yas tutan binlerce vatandaş, saray yakınında başa çıkılamaz şekilde toplanınca, polis kendilerini değıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanmak zorunda kaldı.

Saraya 300 metre kadar yaklaşan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba atılması üzerine, vatandaşların kaçışmaya başladığı belirtildi. Bu arada, Dipendra'nın ölümü üzerine kral ilan edilen Gyanendra taç giydi. Ölülere saygının bir göstergesi olarak kafasını kazıtan Kral Gyanendra, üzerinde krem rengi kuş tüyü bulunan tacını rahiplerin elinden giydi.

Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan taç giyme töreninden sonra, sarayda ''daha resmi'' bir tören yapılacak. Öte yandan, yeni Kral Gyanendra, yayınladığı bildiride, Nepal halkına, yapılacak bir soruşturmanın ardından, saraydaki olayla ilgiligerçekleri tam olarak açıklama sözü verdi.

Veliaht Prens Dipendra, Kral ve Kraliçe olan babası ve annesiyle birlikte 6 kraliyet üyesini öldürdükten sonra kendisini vurmuş, komadayken Kral ilan edilmişti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı, daha sonra yaptığı açıklamada, katliamla ilgili belirsizliğin sürdüğünü açıklamıştı. Ardından Kral'a vekillik eden Gyandedra, bir açıklama yaparak, saraydaki trajedinin, ''otomatik silahın aniden ateş almasıyla meydana gelen bir kaza'' olduğunu söylemişti.

Saraya yakın kaynaklar, saldırıya, Veliaht Prens'in evlilik planlarıyla ilgili bir tartışmanın neden olabileceğini söylemişlerdi.

KRAL İLAN EDİLEN VELİAHT'IN ÖLÜMÜ

Nepal'de, kral ve kraliçe olan annesi, babası ve kraliyet ailesine mensup 6 akrabasını öldürerek kendisini de yaralayan, daha sonra da kral ilan edilen Prens Dipendra'nın hastanede öldüğü bildirildi.

İsmini açıklamak istemeyen bir kaynak tarafından Reuters'a yapılanaçıklamada, geçen Cuma gününden beri komada olan 29 yaşındaki Dipendra'nın da öldüğü belirtildi. Dipendra, henüz anlaşılamayan bir nedenden dolayı Kral Birendra, Kraliçe Aishwarya ve kraliyet ailesine mensup 6 kişiyi öldürdükten sonra silahını kendisine çevirerek ateş etmişti.

Dipendra'nın, seçtiği eş konusunda ailesiyle girdiği bir tartışmadan sonra meydana geldiği söylenen olay hakkında yapılan resmiaçıklamadaysa, olayın otomatik bir silahın kazayla ateşlenmesi sonucu meydana geldiği kaydedilmişti.

MAOCULAR: 'KATLİAM SİYASİ KOMPLO'

Nepal'deki Maocu gerillalar, Kraliyet ailesinin bir aşk hikayesine kurban gittiğinin doğru olmadığını, bunun siyasi bir komplo olduğunu iddia ettiler. İngilizce yayınlanan bağımsız Katmandu Post gazetesi, yasadışı CPN-Maoist partisinin lideri Prachanda imzasıyla yayınlanan açıklamayayer verdi.

Haberin Devamı

Açıklamada Prachanda, bunun, Nepal'in şu anki siyasi sistemine sonverecek önceden planlanmış bir katliam olduğunu öne sürdü. Prachanda, ''Kral Birandra'nın yurtsever tutumunun ve liberal ideolojisinin kraliyet ailesinin katliamında rolü olmadığını düşünmek,büyük ve yanıltıcı bir politikadır'' dedi.

Maocu lider, Başbakan Girija Prasad Koirala'nın, Hint kapitalist, hegomonyacı yöneticilerle diğer ulusal ve uluslararası gericilerin, ölen Kral Birenda'nın liberal düşüncelerine hoşgörüyle bakmadıklarını belirtti.

Maocular, önceden planlanmış bu katliamın Nepal'in geleceği üzerinde uzun dönemde etkileri olacağını ve katliamın şu anki siyasi sistemin sonunun geldiğini gösterdiğini düşünüyorlar. Katmandu Post, Maocuların, yeni bir hükümet ve yeni bir anayasaylabirlikte, cinayetin gerçek nedeninin açıklanmasını istediklerini yazdı. Maocular, 5 yıldır Nepal'de gerilla mücadelesi veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!