Kozmonotun kalbi tekledi MIR tamiratı ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Kozmonotun kalbi tekledi MIR tamiratı ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusların MIR uzay istasyonunda üç haftadan bu yana meydana gelen kaza ve arızalar sonunda üste görevli Rus kozmonot Vasiliy Tsibliyev'in kalbi rahatsızlandı. Tsibliyev'in sağlık sorunu yüzünden MIR'de yapılacak onarım ve uzay istasyonuna gidecek olan yardım aracının fırlatılması ertelendi.

Rusya'daki uzay kontrol merkezi tarafından yapılan rutin sağlık muayeneleri sırasında Şubat ayında MIR'e sağlıklı giden Tsibliyev'in kalp ve damar rahatsızlığı teşhis edildi. Moskova yakınlarındaki uzay merkezi, Rus kozmonotun bedenine yerleştirilmiş sensörlerle kalbini sürekli kontrol altında tutuyor.

Tsibliyev'in kalp atışlarının düzensizleştiğini belirten doktorlar, sözkonusu rahatsızlığın yeryüzünde bulunan bir kişi için hayati bir tehlike oluşturmadığını, ancak uzayda durumun farklı olduğunu ve sözkonusu sağlık sorunun tehlikeli sonuçlara yol açmasından endişe ettiklerini bildirdiler.

Kozmonot Tsibliyev'in sağlık sorunu yüzünden uzay yürüyüşü ve MIR'de yapılacak tamirat 8 ile 10 gün sonrasına ertelendi. Olayla ilgili açıklama yapan Rus Uzay Üssü Sözcüsü Valery Lyndin, ‘‘Mürettebata dinlenmeleri için vakit tanımak istiyoruz ve Tsibliyev'in sağlık sorununun açıklık kazanmasını bekliyoruz'' dedi. Lyndin, kozmonotların çok çalışmak zorunda kaldıklarını ve 43 yaşındaki kaptanın rahatsızlığının yorgunluktan kaynaklanıyor olabileceğini kaydetti.

Bir NASA yetkilisi, daha önce tamir sırasında uzay aracında kalması planlanan Amerikalı astronot Michael Foale'un gerekli olduğu takdirde Tsibliyev yerine tamirata katılmak için hazır olmasını istediklerini açıkladı.

25 Haziran tarihinde MIR, uzay istasyonuna yardım maddesi taşıyan bir uzay aracıyla çarpışmıştı. Kaza nedeniyle uzay üssünde elektrik kesilmiş, basınç düşmeye başlamıştı. Ay başında MIR'e bir uzay aracıyla tamirat için gerekli teçhizat ve gıda maddeleri gönderilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!