Kötü huyu çözdü

Güncelleme Tarihi:

Kötü huyu çözdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2015 23:32

ABD’de çalışan Prof. Dr. Murat Günel, beyindeki iyi huylu tümörlerin nasıl kötü huylu tümörlere dönüştüğünün şifrelerini çözdüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne de seçilen Prof. Murat Günel ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Günel, Türkiye ve Almanya’dan bilim insanları ile işbirliği içinde yaptığı çalışmada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetti. Tıbbi gelişmelere karşın, ‘glioblastoma’ ya da kısaca GBM olarak bilinen beyin tümörlerinin, en çok ölüme yol açan kanser türü olduğuna değinen Günel, araştırmalarını nasıl yaptıklarını şöyle anlattı:

ŞİFRE PROTEİNDE

Kötü huyu çözdü


Haberin Devamı

“Beyin tümörleri özellikle genç yaşlarda iyi huylu olarak başlayabiliyor. Bu iyi huylu tümörler 10-20 sene sonrasında habis hale dönüşüp maalesef 1 sene içinde hayatın kaybına da yol açıyor. İyi huyluların, nasıl kansere dönüştüğü bilinmiyordu. 41 hasta belirledik. İki tümör dokusunu da, iyi huyluyu da, kötü huyluyu da alıp bunların şifresini okuyarak farklılıkları belirledik. Biz beyin tümörlerinin, kanser haline gelmesinde, özellikle protein kodlamayan bölgelerin, şimdiye kadar işlevleri bilinmeyen bölgelerin önemli bir rol oynadığını gösterdik. Bu bölgelere etki eden yeni tür ilaçların, bu bölgelerdeki yapıyı etkileyen ilaçların bu kanserlerde çok etkili olduğunu gösterdik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!