Kosova’dan Sırbistan’a: Askerlerini çek

Güncelleme Tarihi:

Kosova’dan Sırbistan’a: Askerlerini çek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2023 07:00

Balkanlar’da Kosova-Sırbistan sınırında geçen hafta yaşanan çatışmanın ardından başlayan ve Sırbistan’ın sınıra asker sevkiyle tırmanan gerilim düşmüyor. Kosova hükümeti, Sırbistan’a “askerlerini derhal sınırdan çekme” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

24 Eylül’de Kosova-Sırbistan sınırında bulunan Banjska bölgesinde yaşanan çatışmanın ardından başlayan krizde tansiyon düşmüyor. Kosova hükümeti, Sırbıstan’a sınırdaki tüm birliklerini derhal çekmesi çağrısında bulundu. Önceki gün ABD, Sırp ordusunun Kosova sınırında geniş çaplı yığınak yaptığını açıklamış, Avrupa Birliği’nden de (AB) gerginliği düşürme mesajı gelmişti.

‘VUCİC SAVAŞ İSTİYOR’

Kosova hükümetinden yapılan açıklamada, Sırbistan ordusunun askeri birliklerinin Kosova sınırında “kuzey, kuzeydoğu ve doğu yönünde 48 askeri üse konuşlandırdığı” belirtildi. Söz konusu üç bölgeye sevk edilen askeri teçhizatın arasında uçaksavar ve ağır topların da bulunduğu kaydedildi. Hükümet, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’e, sınır hattındaki tüm birlikleri geri çekerek “Kosova için kalıcı tehdit oluşturan 28 ileri askeri üs ve 20 jandarma üssünü tamamen kapatma” çağrısında bulundu. Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire’ye açıklamalarda bulunan Kosova Başbakanı Albin Kurti ise 24 Eylül’de yaşanan çatışmanın, “savaş başlatmak isteyen” Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in emriyle gerçekleştirildiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Washington ve Avrupa Birliği’nden yapılan “çekilme” çağrılarının ardından Financial Times’a konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise ülkesinin savaşa hazırlandığı iddialarını büyük yalanlar olarak nitelendirdi. Bölgede tansiyon yaşanmasının “Belgrad’ın AB hedefine engel olduğunu” belirten Vucic, Kosova sınırında geçen sene 14 bin olan asker sayısının bu sene 7 bin 500’e düşürüldüğünü, çok yakında 4 bine kadar indirileceğini açıkladı. 24 Eylül’de yaşanan olaya ilişkin görgü tanıklarının ifadelerinin 24 saat içinde kamuoyuna sunulacağını kaydeden Vucic, “Sırbistan, Banjska’da neler yaşandığı ortaya çıkana kadar sakinleşmeyecek” ifadelerini kullandı. Öte yandan Sırp medyası, askeri birliklerinin Kosova sınırından ayrılmaya başladığını öne sürdü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!