Kosova'da korkunç bilanço

Güncelleme Tarihi:

Kosovada korkunç bilanço
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun gözdağı, Rusya'nın arabuluculuk girişimlerine rağmen Kosova'da çatışmalar giderek yayılıyor. Taraflar ülkenin belli başlı karayollarını denetlemek için çarpışıyor.

Kosova İnsan Hakları Konseyi'ne göre, Mart ayından bu yana Sırp saldırıları yüzünden 150 bin Kosovalı Arnavut yerinden yurdundan oldu, 4 bin Arnavut evi yakılıp yıkılırken, Sırp saldırılarında çoğu kadın ve çocuk en az 300 Arnavut kökenli öldü. Kosova'da yeni cepheler açılırken, can kaybının artmasından endişe ediliyor.

Sırp baskısı yüzünden zorunlu olarak göç yollarına düşen onbinlerce kişi, canlarını tehlikeye atarak dağ yollarından Arnavutluk'a ulaşmaya çalışıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre Kosova'dan Arnavutluk'a yönelik mülteci akını geçen salı gününden bu yana durma noktasına geldi. Sırpların, Arnavutlar'a baskı uygulayarak göç etmelerini engelledikleri sanılıyor.

Komiserlik Sözcüsü Chris Yanovski yaptığı açıklamada, Arnavutluk sınırının Sırplar tarafından çevrilmesi üzerine Arnavut mültecilerin Karadağ'a göçmeye başladığını söyledi. Yanovski'ye göre günde yaklaşık 400 mülteci Karadağ'a ulaşıyor. Çatışmalar yüzünden Kosova'nın daha güvenli bölgelerine göç eden Arnavutlar ise 10 binlerce mülteci ise uluslararası insani yardım kuruluşlarından acil yardım bekliyor. Ancak Sırplar bu yardımları engelliyor.

Bu arada Sırp güvenlik güçleri ile silahlı Arnavutlar arasında ülkenin batısını doğuya, kuzeyini güneye bağlayan yolların kontrolünü ele geçirmek için çatışmalar sürüyor. Başkent Priştine'nin 50 kilometre dışında, doğuyu batıya bağlayan yolda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Görgü tanıkları, Priştine'yi güneybatıdaki Prizren kentine bağlayan yolda da tank ve iki uçaksavar füzesine rastladıklarını bildiriyor.

Kosova'da korku dolu günler yaşanırken, Rusya çatışmaların sona ermesi için bastırıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Yevgeny Primakov, Temas Grubu'ndan Sırplara Kosova'dan çekilmeleri için daha fazla zaman vermelerini istedi. Primakov'un yardımcısı Nikolai Afanyevsky ise tansiyonun düşürülmesi için Priştine ve Belgrad'ta temaslarda bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!