Kosova'da karar günü

Güncelleme Tarihi:

Kosovada karar günü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Sırp askerlerinin Kosova'dan çekilmesi için Yugoslav Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e verdiği süre bugün TSİ 22.00'de doluyor. Sırp saldırıları haftasonu da devam ederken, Miloseviç askerlerini zamanında geri çekeceği konusunda NATO'ya yeni taahhütlerde bulundu. Binlerce Kosovalı Arnavut'u yerinden yurdundan eden, köyleri yakıp yıkan, masum insanları katleden Sırp askerleri kışlalarına geri dönüyor. Bu durumda NATO'nun tavrı ne olacak. Şimdi tüm gözler NATO'da.

Askeri operasyon tehditi

NATO Askeri Komitesi Başkanı General Klaus Neuman ve NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı Wesley Clark, önceki gün Sırp lider Miloseviç'le bir araya geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook'a göre görüşmelerde generaller ile Miloseviç arasında bir uzlaşmaya varıldı. varıldı. NATO'nun operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği Miloseviç'in bu kararlara ne kadar uyacağına bağlı.

Cook, bir askeri harekatın hâlâ gündemde olup olmadığı yönündeki bir soruya, ‘Uçaklar hâlâ pistte, planlar da hazır. Eğer Miloseviç, uçakların havalandığını görmek istemiyorsa, üstüne düşeni yerine getirmeli. Ne yapacağını biliyor’ karşılığını verdi.

Sırplardan BM'nin Kosova konusunda aldığı kararlara uymaları isteniyor. BM kararları, Kosova'daki Sırp askeri gücünün seviyesinin gerginliğin patlak verdiği Mart ayı öncesine çekilmesini talep ediyor. Bu nedenle NATO ilk kez Sırplara 4 günlük bir ültimatom, sonra da 10 günlük bir ültimatom verdi. Ültimatom süresi ise bugün sona eriyor.

Kosova'daki Sırp askerleri kışlalarına dönmeye devam ederken Kosova Diplomatik Gözlemciler Heyeti'nden (KDOM) bir sözcü Sırpların ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) güçlerinin bazı önemli bölgelerde mevzilerini güçlendirdiğini söyledi. Sözcü, 'Geçtiğimiz birkaç gün içinde durumda köklü değişiklik olmadı. Bazı bölgelerde polis kuvvetlerinde bir azalma olmasına rağmen, hala çok büyük ölçüde Sırp özel polisi ve Yugoslav federal ordusu bölgede bulunuyor' dedi. Siyasi gözlemcilere göre, Sırp askerlerinin geri çekilmesi tam olarak sağlanamasa da NATO bunu yeterli bulacak ve operasyon tehditini sürdürecek ama vurmayacak.

Halk umutsuz

Kosova halkı ise NATO'dan ümidini kesti. Kosova'da değişen birşey yok. Herşey eskisi gibi. Kosova'nın kuzey ve orta kesimlerinde silah sesleri duyulmaya devam ediyor. Çatışmalar sürüyor. Geçen cumartesi günü ormanda babasıyla odun keserken Sırp ateşinde ölen 11 yaşındaki Şemsi Elşani'nin cenaze töreninde de silahlar patladı. Gazeteciler bu kaosu görüntülemeye çalışırken, bu tür şiddet eylemlerini gözlemlemek için Kosova'da bulunan uluslararası gözlemciler ise daha cenazenin başında bölgeden ayrılmışlardı. Bir uluslararası gözlemci bu konuda, ‘Biz olsaydık da birşey değişmezdi’ dedi.

Ormanlarda yaşam mücadelesi veren Arnavutların durumu ise günden güne ağırlaşıyor. Soğuklardan en çok yeni doğan bebekler etkileniyor. Kosova'nın güney batı bölgelerinde soğuklardan 3'ü çocuk 4 mülteci yaşamını yitirdi. Arnavutluk sınırında ise 4 Kosovalı mülteci mayına çarparak hayatını kaybetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!