Kosova'da açlık tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Kosovada açlık tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kosova'dan kaçan on binlerce mültecinin ağır kış koşullarında ve yollardaki trajedisi sürüyor. Geride kalan Arnavutları ise Sırplar kadar büyük bir tehlike bekliyor: Açlık nedeniyle ölüm. BM'ye göre, en kısa zamanda yiyecek yardımı gelmezse Kosova'da büyük bir açlık patlak verecek.

Sırplardan kaçan Kosovalı Arnavutların yaşadığı insanlık trajedisinde her geçen gün yeni boyutlar çıkıyor ortaya. Bebekler mayında ölüyor, adınlar yollarda doğuruyor... Sırp kuvvetleri, Kosova'dan topladıkları sivil halkı kitleler halinde trenlere bindirip sürgüne gönderiyorlar. BM ise yardım gelmediği takdirde önümüzdeki günlerde açlıktan ölümlerin başlayacağını söylüyor.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'nın Direktörü Catherine Bertini, Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ'a kaçanların güvenlikte olduğunu, ancak Kosova'da kapana kısılan Arnavutların açlık ölümü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bertini, ‘‘Eğer uluslararası yardım gelmezse en fazla iki hafta içinde insanlar açlıktan ölmeye başlayacak. Bu durum büyük bir insanlık felaketinin habercisidir. Kendimizi en kötü senaryoya göre hazırlıyoruz’’ dedi. NATO saldırılarının başladığı 24 Mart tarihinden bu yana 85 bin Arnavut Kosova'dan kaçtı, 20 bin kişinin de yollarda olduğu bildiriliyor.

MAYIN BEBEĞİ ÖLDÜRDÜ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise Arnavutluk'un Kukes kasabasına ulaşmaya çalışan bir mülteci konvoyunda, mayın patlaması sonucu ölümler meydana geldiğini duyurdu. Verilen bilgiye göre ölenlerden biri bebek. UNHCR, Kukes'e ulaşan birçok erkekte şarapnel ve mermi yaraları tespit edildiğini bildirdi. Son iki gün içinde Kukes'e yaklaşık 20 bin mülteci akın etti. UNHCR'nin Cenevre'de yayınladığı bildiriye göre bazı kadınlar göç yolunda doğururken, kimileri de Kukes'e ayakları çıplak vaziyette geldi. Bazı mültecilerin sadece üzerlerindeki giysilerle kaçtığı belirtildi. Dün sabah Makedonya'ya ulaşan 5 bin 500 kişinin ise geceyi dağ soğuğunda açık havada uyuyarak geçirdiği kaydedildi. Mülteciler, Sırp polisinin pasaportlarını yırtıp otomobil plakalarını topladığını söylediler.

TRENDE HAPİS

Kosova'yı Arnavutlardan arındırmak için NATO operasyonunu fırsat bilen Sırpların yüzlerce Kosovalıyı bir trene kilitleyip sürgüne gönderdiği bildirildi. Önceki sabah Kosova'nın çeşitli bölgelerinden toplanan kadın, erkek ve çocukların doldurulduğu trenin Makedonya'daki boş bir arazide durduğu ve içinden saatlerdir aç ve susuz insanların çıktığı bildirildi.

Sırp polisi tarafından kilitlenen trenin kapılarını açan Makedonya polisinin büyük şaşkınlık geçirdiği, Sırpların daha önce böyle bir yönteme başvurmadığı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!