Körfezin gittikçe tanıdıklaşan yüzü: KUVEYT

Güncelleme Tarihi:

Körfezin gittikçe tanıdıklaşan yüzü: KUVEYT
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2008 08:41

Arkadaşımız Ayşegül Ekinci, hürriyet.com.tr için gitti, gördü, izlenimlerini yazdı. Sokakta, çarşıda, sosyal yaşamda en gerçek en çarpıcı yönleriyle fotoğrafladı.Ve artık gittikçe tanıdıklaşan yüzüyle hurriyet.com.tr okuyucuları için yazdı.

Haberin Devamı

Tanıdıklaşan yüz: Kuveyt

Kuveyt: Ne kadar tanıyoruz?

 

Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkileri giderek derinleşiyor..

 

Ankara, İstanbul, Bodrum Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El-Sabah’ı sık sık ağırlamaya alıştı..

 

Kah 2 günlük tatil için Bodrum’u seçen El Sabah ve ailesi için yollar trafiğe kapatılıyor, kah Emir’in beraberinde getirdiği onlarca bavul objektiflere yansıyor. Emir El Sabah için ‘Kobra Queen’ adlı 36 metrelik lüks yat, Emir’in kaldığı otel önünde hazır ve nazır bekliyor!!!

Haberin Devamı

 

Tabii ki bekleyecek...Kuveyt Emiri gittiği, beğendiği her yere her mekana Kuveytli işadamlarını ve turistleri çekiyor. Bundan hiç kuşkunuz olmasın..

 

Ben gittim, gördüm, inceledim ve şimdi yazıyorum. Gerçekten zevkli, alabildiğince yeniliğe açık, çalışkan, vizyonu geniş ve dünyayla entegre olmaya çok hazır bir Kuveyt var.

 

Çarşısında kara çarşaflı tezgahtarı da var.. Avrupa ülkelerinde görmediğiniz ölçüde, adeta moda dergilerinden fırlamış izlenimi yaratan kara kaşlı dolgun vücutlu kadınları da...

 

Hani ‘Türkiye Avrupa ile Asya arasında bir köprü’ diyoruz yaa!!!İşte o köprünün, daha Asya tarafında kalan coğrafyasında yaşanan o çelişkilerin tümünü Kuveyt’de de görmek mümkün.

 

Körfez’in incisi, çöller arasında kalan kum fırtınasında bazen gözün gözü görmediği ama her daim otantik Arap müziğinin kulağınıza, ruhunuza adeta nakış gibi işlendiği Kuveyt!!!

 

Okur yazarlık oranının % 93.3 olduğu Kuveyt’de büyüme hızı %4. Yazların uzun, sıcak ve yağışşız geçtiği ülkede Mayıs-Ekim arasında ısı  40, zaman zaman da 50 derecenin üzerinde değişiyor. Kış kısa geçiyor. Ocak-Şubat aylarında ısı akşamları 10 derecenin altına düşebiliyor. Türkiye’ye göre Kuveyt bir saat önde. Ve Kuveyt’de yaz saati uygulaması yok. Bu nedenle, Türkiye’de yaz saati uygulaması sırasında saat farkı ortadan kalkıyor.

Haberin Devamı

 

Kuveyt’de hafta sonu tatilleri Perşembe ve Cuma günleri..Dini tatil günleri ise bazen bir günlük farkla Türkiye’deki günlerle aynı.

 

Nisan ayında geldiği Bodrum’daki Kempinski Barbaros Bay Hotel’ini bir haftalığına kapatıp mekanda sadece 1 gece kalan Emir Şeyh El Sabah’ın ülkesi Kuveyt’de ise beş yıldızlı oteller verdikleri servisle dikkat çekiyor.

 

Çöl fırtınaları için Kuveytliler’in tercihi dört çekerli arazi arabaları ise hem konforlu hem gösterişli. Sanırım, köprünün Asya tarafına geçilince kültürler daha çok gösteriş ve dikkat çeken objelere sahip olmak istiyor.

 

Tıpkı, Kuveyt’de kaldığım süre içinde benim hem rehberliğimi hem de şöförlüğümü yapan Abdül’ün söylediği gibi: ‘ Kuveyt’de bir araba bir yıl kullanılmışsa eski kategorisine girer. Araba sahibi hemen imkanı dahilinde yeni modeli almak ister’.

Haberin Devamı

 

Kuveyt’in ilk günü Abdül’ün arabasına bindiğim zaman yüzündeki gururun esrar perdesini de ancak bu açıklamadan sonra çözdüm işte!!!

 

Bana Kuveyt’i sevdiren Abdül, altındaki beyaz Toyota arazi arabasıyla gurur duyuyor...

 

Tatile gitmiyor..Üstüne başına pek birşey almıyor..Ama, fiyakalı arabasının şöför koltuğunda kendini bir başka hissediyor..

 

Yarın: Türkiye-Kuveyt hattı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!