Körfez günlüğü

Güncelleme Tarihi:

Körfez günlüğü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bağdat'a kıskaç operasyonu

ABD'nin Irak'a sadece askeri operasyon planlamadığı, Saddam Hüseyin'i köşeye sıkıştırmak için kıskaç stratejisi uygulayacağı ortaya çıktı. Başkan Bill Clinton'a sunulan plana göre, yoğun hava operasyonları bile Saddam'ın iktidarını yıkamayacak ve kitle imha silahlarını da tamamen yok edemeyecek. Hava operasyonlarının ardından ABD, kuzey ve güney Irak'daki uçuşa yasak bölgeyi çok sıkı denetleyecek. Irak halkının desteğini kazanmak için gıda karşılığı petrol satışı programı her altı ay için 5.2 milyar dolara çıkartılacak. Irak halkına yiyecek ve ilaç bizzat BM tarafından dağıtılacak ve Saddam'a maddi kaynakları kısıtlanmaya çalışılacak. Irak muhalefeti de daha kuvvetli destelenecek.

Çin'e CIA istihbaratı

ABD Irak'a müdahale konusunda BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Çin'in desteğini alabilmek için gizli istihbarat bilgilerini Pekin'e ulaştırdı. ABD'nin BM Büyükelçisi Bill Richardson, Pekin'e giderek Çin Dışişleri Bakanı Qian Qichen'e, kamuoyuna açıklanmayan CIA'nın elde ettiği bilgileri verdi. Ancak CIA raporlarının da Çin'in ‘müdahaleye hayır’ yaklaşımını değiştirmediği belirtiliyor.

ABD, Saddam'ın kabinesine sızdı

İngiliz The Sunday Times Gazetesi'ne göre, halen Saddam'ın yakın çevresinde bulunan altı kişi, sürgündeki muhaliflerle işbirliği içinde alternatif bir hükümet kurdular. ABD'nin bilgisi dahilinde oluşturulan ve Ulusal Birlik Hükümeti adı verilen bu oluşum, Saddam'ın devrilmesi durumunda yönetimi ele alarak, ülkeyi bir yıl içinde demokrasiye taşıyacak. Saddam'ın görevinden uzaklaştırılması durumunda, gazetenin adını gizli tuttuğu Iraklı Sünni bir kabileye mensup üst düzey bir askeri yetkili, devlet başkanlığı görevini üstlenecek.

Biyolojik silaha karşı ağızdan aşı

İngiliz polisi ‘biyo-terörizme’ karşı eğitilirken, bilimadamları da biyolojik silahlara karşı ağızdan alınan bir aşı geliştirdiler. Irak liderinin, İngiltere'de özellikle Londra'da biyolojik silah terörüne kalkışmasından korkuluyor. Bu nedenle Portondown'daki biyolojik silah laboratuvarlarında uzmanlar, polise ve sivil savunma ekiplerine kapsamlı bir eğitim vermeye başladılar. İngiltere'de bir laboratuvarda ise Irak'ın elindeki biyolojik silahlara karşı ağızdan alınabilen bir aşı geliştirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!