Komünist besteye yeni güfte

Güncelleme Tarihi:

Komünist besteye yeni güfte
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

Rusya yeni yıla birkaç gün önce kabul edilen ve yen söz yazılan eski Sovyet milli marşıyla girdi. Kremlin Sarayı saat kulesinin akrep ve yelkovanı tam geceyarısını gösterdiğind, dev kolonlardan Kızıl Meydan'a yeni marş yükseldi.

Uzun yıllar geçerli kalabilmesi için ideolojiden tamamen arındırılmış, vatan sevgisi ve uçsuz bucaksız topraklara ağırlık veren yeni güfteyi Sergey Mihalko yazdı.

Önceki gü Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan marş metninde eski devletin sembolleri olan üç renkli (beyaz, mavi, kırmızı) bayrak ve iki başlı karta ambleminden söz bile edilmiyor.

Sovyetler milli marş müziğinin geri gelmesin karşı çıkan Rus aydınları bu sembollerin özellikle marş sözlerinde ye almadığını söylüyor ve bunların da önümüzdeki yıllarda değişebileceğine dikkat çekiyorlar.

Yeni Rusya Milli Marşı

Rusya kutsal devletimiz,

Rusya sevgili vatanımız.

Müthiş irade, ulu ün

Tüm zamanlar seninle.

*

Ününden gurur duy özgür vatanım.

Aklı selim atalarımızın kurduğu kardeş halkların asırlık birliği.

Yeni marş fıkra konusu

Yeni milli marş sözlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte Moskova'da il fıkralar da üretilmeye başlandı. İşte bunlardan ikisi:

Pepsi ile anlaşmamız ne zaman bitiyor?

Rus vatandaşlarından biri milli marş konusunda görüş belirtmek içi telefonla Kremlin'i arıyor. Karşısına tesadüfen Putin çıkıyor. ‘‘Sayın Puti, gelir getirmesi için yeni milli marş çalınırken üç renkli bayrağın üzerin Coca Cola reklamı yerleştirilmesini öneriyorum’’ diyor. Putin ahizeyi eliyle kapatara Başbakan Kasyanov'a soruyor: Pepsi ile reklam anlaşmamız ne zaman bitiyor?

Moskova'da komünist ve demokratlar Rusya milli marş müziği ve sözler üzerinde bir hafta tartıştıktan sonra sonuca varır. Rusya yeni milli marş ‘‘Back in USSR’’ (Beatles) parçası olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!