Komşunun en acı günü

Güncelleme Tarihi:

Komşunun en acı günü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2007 02:00

Yunanistan, tarihinde benzerini görmediği bir felaket yaşıyor. Ülke topraklarının üçte birinin bulunduğu Mora Yarımadası’nın neredeyse yarısı yangına teslim oldu. Alevlerin ev ve araçlarında yuttuğu 56 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı veya kayboldu. Başbakan Karamanlis felaketi "tarif edilmez trajedi" diye niteledi, lig "milli yas" nedeniyle tatil edildi.

Haberin Devamı

Yangından fotoğraflar  için tıklayın...

ORMAN
yangınları komşumuz Yunanistan’da trajediye dönüştü. İlia ve Arkadia bölgelerinde geçen cuma günü başlayan orman yangınları, dün birleşerek, tüm Mora Yarımadası’nı (Peleponez) tehdit etmeye başladı. 56 kişi öldü, çok sayıda yaralı ve kayıp var. Yüzlerce insan alev cehenneminde mahsur kaldı, onlarca köy ve kasaba boşaltıldı, yüzlerce ev ve otomobil yandı. Dünyayla bağlantısı tamamen kesilen köylerde, can kaybının çok daha fazla olmasından endişe ediliyor. Yangının ortasında kalan bir otomobilde bir kadın ile 4 çocuğun cesedi bulundu. İtfaiyenin girmeyi başardığı köylerde ise mahsur kalan insanların gruplar halinde cesetlerine rastlandı.

EN ÇOK CAN ALAN YANGINLAR

En çok can kaybına yol açan orman yangını, 1871'in Ekim ayında ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Peshtigo kasabasında çıktı. Bu yangında ölü sayısının 800 ila 1200 olduğu tahmin ediliyor.

Günlerce süren orman yangını bu ağaçlar arasındaki araziye ulaştı ve 1700 nüfuslu kasaba birkaç saat içinde kül oldu. Yangın söndürülmeden önce 15 köyü de yıktı ve 500 bin hektarlık bir alana yayıldı.

Çin'in kuzeydoğusunda 1987'nin Mayıs ayında çıkan yangın da bu ülkenin tarihinde en çok can kaybına yol açan yangın oldu. Yangında 119 kişi öldü, 102 kişi yaralandı, 51 bin kişi evsiz kaldı.

Fransa'nın güneybatısında 1949'un Ağustos ayında çıkan yangında da 23'ü asker 82 kurtarma görevlisi öldü.

Haberin Devamı

Bunların çoğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ülke genelinde onlarca kişi de yanık ve solunum sorunları nedeniyle hastanelere sevkedildi. 2 kişi "kundakçılık" suçlamasıyla tutuklandı. Yunanistan’ın büyük bölümünde elektrikler kesildi, internet ağı da çöktü.

MORA’NIN YARISI

Mora’nın neredeyse yarısının orman yangınlarından etkilendiğini belirten basın organları, onlarca köyün boşaltıldığını, birçoğunun da haritadan silindiğini duyurdu. Ülkenin kuzeyinde ve Eğriboz Adası’nda başka yangınlar çıkarken, Atina’nın kuzeydoğusunda bulunan İmitos Dağı da alevlere teslim oldu. Banliyölerin bir kısmı boşaltıldı.

RÜZGÁR DİNMİYOR

Cuma gününden bu yana şiddetli rüzgárdan etkilenen yangın söndürme uçakları ve helikopterler, ancak dün havalanabildi. Ancak yangının kontroldan çıktığı, Avrupa Birliği’nden de uçak ve helikopter desteği istendiği bildirildi.

Atina’da 1999 yılında 150 kişinin hayatını kaybettiği depremdeki gibi bir panik havası var. Peloponez’deki yangının kontrol altına alınabilmesi için tek umut rüzgárın dinmesi. Sahil kasabaları sakinleri ve turistler de korkulu bekleyiş içinde. Aralıksız yayın yapan televizyonları arayan ve alevler arasında mahsur kaldıklarını belirten çok sayıda Yunanlı, kimsenin yandıma gelmemesinden yakınıyor.

İKTİDAR ZOR DURUMDA

Bu arada Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, kabinesini toplayarak, "bu milletimiz için bir yas günüdür" dedi ve olağantüstü hal ilan etti. Başbakan, yangınların tesadüfi olmadığın söyledi, sabotaj ihtimalinin güçlendiğine işaret etti. Yaşadıkları felaketi "tarif edilemez trajedi" olarak niteleyen Karamanlis, gittiği yangın bölgesinde galeyana gelen vatandaşların ağır eleştirilerine maruz kaldı.

/images/100/0x0/55ea515ff018fbb8f878066f


SEÇİM UNUTULDU

Yangın, erken seçimleri unutturdu. Siyasi partiler televizyonlardaki reklam spotlarını kestiler. Milletvekili adaylarının seçim propagandaları yarına kadar ertelendi. Dün başlaması gereken Yunan birinci futbol ligi de önümüzdeki haftaya ertelendi.

’Ordu, askerini yangına atmadı’ iddiası

YUNANİSTAN’da 16 Eylül’deki erken seçimlere 23 gün kala yaşanan yangın felaketi, Yunan devletinin doğal afetlere karşı hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. Ordunun özel timlerini tahsis etmemesinin nedenleri tartışmalara yol açtı. Yunan Ordusu, kendilerine böyle bir talep ulaşmadığını açıklarken, itfaiyeden "Askerleri bile bile ateşe atamayacakları" bilgisi sızdırıldı. Bazı sivil kurtarma kuruluşlarına da yangın bölgelerine gitmeleri çağrısı yapılmadı. İtfaiye araçlarının, personelin ve teçhizatın çok az ve yetersiz olduğu da ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!