Komik soykırım filmi Yahudileri kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Komik soykırım filmi Yahudileri kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

İsrail'in en önemli sanat etkinliği olan ‘Kudüs Sinema Festivali’nde İtalyan oyuncu-yönetmen Roberto Benigni'nin ‘Hayat Güzeldir’ filmine ödül verilmesi ortalığı karıştırdı. 2'nci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını anlatan filmde komik sahnelere bolca yer verilmesi, soykırım anılarının hâlâ taze olduğu ülkede infial yarattı.

Soykırımın (Holocaust) gülünecek bir şey olmadığını savunan çevreler yönetmeni tarihi çarpıtmakla suçlarken, bu filme ödül verildiği için de festival organizatörlerini eleştirdiler.

Cannes film festivalinde de ikincilik ödülü alan ‘Hayat Güzeldir’ filmi küçük oğlunu Nazi kasaplarının elinden kurtarmak isteyen bir babanın zaman zaman başvurduğu hileleri ve komik durumları anlatıyor. Eleştirileri yanıtlayan yönetmen Benigni ‘Filmim belgesel değil, bir masal. Ama gerçeklerden türetilen bir masal. İnsanlar kesinlikle Holocaust’a gülmüyor, komik olaylara gülüyorlar' karşılığını verdi.

Soykırım konusu İsrail'de son zamanlarda sıkça tartışma gündemine girmeye başladı. İsrail meclisi geçtiğimiz günlerde Hitler'in hayran olduğu ve toplama kamplarında eserleri sıkça çalınan besteci Wagner hakkındaki gizli sansürün kaldırılmasını ele almıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!