Kokain ülkesine İran'dan mezbaha

Güncelleme Tarihi:

Kokain ülkesine İrandan mezbaha
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran, Latin Amerika'nın kokain cenneti Kolombiya'da mezbaha kurmak için harekete geçti. CIA, mezbahanın bahane, niyetin kokain ticareti olduğunu belirterek mollalarla aşırı solcu gerillaların ‘al takke ver külah’ yani kokaine karşı silah ilişkisine gireceğini düşünüyor.

İran, kendisinden yaklaşık 15 bin kilometre uzaklıktaki Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya'ya mezbaha ve et paketleme tesisi kurma kararı aldı. CIA, Kolombiya hükümeti ile 3 milyon dolarlık (1.55 trilyon) yatırım konusunda anlaşan İran'ın, kokain üreticisi ve kaçakçısı solcu gerillalarla ‘al takke ver külah’ ilişkisine gireceğini belirtiyor.

CIA'ya göre, solcu FARC gerillalarıyla baş edemeyen Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana'nın amacı belli. Gerillaların denetimindeki bölgede İran'a et tesisi açma izni veren Pastrana, ABD'den istediği 1.5 milyar dolarlık (777 trilyon) ekonomik yardımı ‘İran şantajıyla’ bir an önce almak istiyor. Ancak CIA'yı ilgilendiren İran'ın hedefleri.

TESİS VAR HAYVAN YOK

İran'ın tesis kuracağı kentin adı San Vincente del Caguan. Bu kent civarında hayvancılık yapılmıyor ve solcu FARC gerillalarının denetiminde. Hayvancılık bölgesiyle bu kent arasında And dağları bulunuyor.

Brezilya'da kampları olduğu bilinen İran yanlısı Hizbullah'ın ise FARC ile geçmiş yıllardan ilişkisi olduğu uzun süredir biliniyor. Dünyadaki kokain üretiminin % 80'inin yapıldığı Kolombiya'da solcu gerillalar önemli bir üretici ve satıcı konumunda.

30 yıldır hükümetle savaşan Kolombiya'nın en büyük sol örgütü FARC, İran ile yakın ilişkiye girerek kokaini ABD dışındaki ülkelere dağıtmayı amaçlıyor. FARC'ın hedefi Ortadoğu ve Rusya. Çünkü Amerika pazarına artık kokain sokmak daha zor ve pazar da doyma noktasına ulaşmış durumda. FARC ayrıca hükümetle girdiği mücadelede İran sayesinde silah temin etmek de istiyor.

İran ise, tüm Latin Amerika ülkelerindeki gerilla gruplarına FARC aracılığıyla silah satabilecek. Ayrıca, petrol üreticisi Kolombiya ve Venezuela üzerinde etkinlik kazanacak.

ABD'nin İran'ın Güney Amerika ülkelerine el atmasına izin vermeyeceği ve sürpriz gelişmelerin yaşanacağına dikkat çekiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!