Koizumi Japonya'nın 11'inci başbakanı

Güncelleme Tarihi:

Koizumi Japonyanın 11inci başbakanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2001 00:00


Haberin Devamı

Junichiro Koizumi, parlamentodaki çoğunluğun oyuyla Japonya'nın 11. başbakanı seçildi. Yoshiro Mori'nin istifasının ardından, 24 Nisan'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) genel başkanlığına seçilen 59 yaşındaki reform yanlısı Junichiro Koizumi, parlamentonun alt kanadında bugün yapılan oylamada 480 oyun 287'sini alarak Japonya'nın yeni başbakanı oldu.

"Kurallara uymayı sevmemesiyle" tanınan Koizumi'nin, bugün kabinesini açıklaması bekleniyor. Oylamada, Koizumi'nin rakibi, muhalefetin adayı Yukio Hatoyama'nın 127 oy aldığı belirtiliyor

KABİNE KADIN VE GENÇLERİN

Japonya'da parlamentoda çoğunluğun oyuyla bugün 11. başbakan olan Junichiro Koizumi, kabinesinde gençlere ve kadınlara yer verdi. İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) genel başkanlığından ve başbakanlıktan istifa eden Yoshiro Mori'nin yerine seçilen reform yanlısı 59 yaşındaki Koizumi, dışişleri bakanlığı görevine, Japon siyasetinin tanınan ve sevilen ismi Makiko Tanaka'yı getirirdi.

Koizumi, adalet, eğitim, kültür, spor, imar ve çevre bakanlıklarına da kadınları atadı. Japonya'nın yeni başbakanı Koizumi, kabinesinde kadınların yanı sıra birçok gence de görev verdi. Bunlar arasında, idari reformlardan sorumlu bakan olan, başkent Tokyo'nun valisinin 44 yaşındaki oğlu Nobuteru Ishihara ile savunma bakanı olan 43 yaşındaki Gen Nakatani yer alıyor. Koizumi'nin, Japonya imparatoru Akihito tarafından bugün kabul edilmesi bekleniyor.

TÜRK DOSTU TOYAMA KABİNEDE

Yeni kabinede, Japonya'nın eski Ankara Büyükelçisi Bayan Atsuko Toyama da Milli Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Kültür Bakanı olarak görev aldı.

Ankara'da 1996-1999 yılları arasında Japonya Büyükelçisi olarak görev yapan Toyama, Türkiye-Japonya ilişkilerinin geliştirilmesi için çaba göstermişti. Toyama, Türkiye'de görev yaparken meydana gelen deprem felaketi sırasında da Japonya'nın Türkiye'ye yaptığı yardımlarda önemli rol oynamıştı.

Japonya'ya döndükten sonra da adeta "Türkiye'nin fahri büyükelçisi" gibi faaliyet gösteren Toyama, ülkenin önemli gazetelerinde zaman zaman Türkiye'yi tanıtan köşe yazıları yazıyordu.
Toyama, Türkiye'den Japonya'ya dönüşünden sonra, bugüne kadar sürdürdüğü Tokyo Milli Modern Sanatlar Müzesi Müdürlüğü'ne getirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!