Koalisyon ama hangisi

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon ama hangisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2005 02:07

Almanya’da 18 Eylül’deki erken seçimden bir koalisyon çıkacağı kesin, ancak anketler nasıl bir koalisyon çıkacağı yönünde kesin işaretler vermiyor. Merkel liderliğindeki CDU, Başbakan Schröder’in partisi SPD’nin önünde, ancak CDU ile geleneksel koalisyon ortağı FDP yüzde 50’yi tutturamıyor. Bu durumda CDU-SPD ‘büyük koalisyonu’ kuvvetli bir ihtimal olarak beliriyor.

TARİHTE ilk ve son kez 1963 yılında ‘büyük koalisyon’ yaşayan Almanya’nın ufkunda yeniden aynı ihtimal belirdi. O dönemde Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Lideri Ludwig Erhard başbakanlığı üstlenirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Lideri Willy Brandt da başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olarak görev almış, birlikte büyük koalisyonu kurmuşlardı.

Şimdi de anketler, Angela Merkel’in CDU’su ile Başbakan Gerhard Schröder’in SPD’sinin yüzde 71’lik bir çoğunlukla büyük koalisyon kurabileceğini gösteriyor. Sağ ve soldaki diğer koalisyon denklemleri ise daha zayıf görünüyor. Bazı anketlere göre, CDU ile geleneksel koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oyları yüzde 50’yi bulmuyor. Sadece bir ankette toplam yüzde 51 görünüyor. Ancak nispi temsil sistemine göre yüzde 50 oy almadan da parlamentoda çoğunluğu ele geçirmeleri mümkün.

SCHRÖDER YOK

Büyük koalisyon kurulduğu takdirde Merkel başbakan olacak. Schröder bu durumda hükümete girmeyeceğini açıkladı. SPD’den başka bir lider Merkel’in yardımcısı olacak. Ortaya çıkacak koalisyon Schröder’in büyümeyi hedefleyen ekonomik programının devam edip etmeyeceğini de belirleyecek. Almanlar, büyüme olmadığı takdirde, bugüne kadar elde ettikleri yüksek ücret ve sosyal yardımların, globalleşmenin getirdiği yabancı rekabete dayanamayacağından endişe ediyorlar.

Aslında CDU ve SPD’nin ortak siyasi zemini mevcut. İki parti de vergi sisteminde revizyondan yana, ancak ayrıntılarda görüş ayrılıkları var. Merkel, Schröder’in reform programına övgüyle yaklaşıyor, ancak daha ileri gitmesi gerektiğini söylüyor. CDU, SPD’nin nükleer santralları kaldırma kararına karşı çıkıyor. Ancak bu karar, SPD’nin değil, koaliyon ortağı Yeşiller’in bastırması sonucu hükümet programına girmişti.

Koalisyon aritmetiği

Alman siyasetinde koalisyon denklemleri, partilerin renkleriyle konuşuluyor. Büyük koalisyonun rengi de siyah (CDU) ve kırmızı (SPD). Diğer renk seçenekleri ve anketlerdeki ortalama oy oranları şöyle.

Siyah-kırmızı: CDU (%42) - SPD (%29) = %71

Kırmızı-yeşil: SPD (%29) - Yeşiller (%8) = %37

Siyah-sarı: CDU (%42) - FDP (%7) = %49

Kırmızı-kırmızı-yeşil: SPD (%29) - Sol İttifak (%11) - Yeşiller (%8) = %48

Kırmızı-sarı-yeşil (Trafik lambası): SPD-FDP-Yeşiller = %44. Ancak böyle bir azınlık koalisyonu ihtimali çok zayıf. Çünkü üç denemede yüzde 50 çoğunluk elde eden bir hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı azınlık koalisyonuna görev verebilir. 68 kuşağı Yeşiller, iş dünyasıyla çok yakın olan FDP’den hoşlanmıyor. Ancak iktidar büyüsü onları ikna edebilir görüşü hakim.

Bu ikiliye dikkat

SPD’den kopan Oskar Lafontaine (solda) ile Demokratik Sol Parti’nin eski lideri Gregor Gysi’nin kurduğu Sol Parti, anketlerde hızla tırmandı ve siyaset denklemini değiştirdi. Sol Parti’nin SPD ve Yeşiller ile koalisyonu gündemde. Ancak Schröder ile Lafontaine arasındaki kişisel çatışma ve SPD içindeki olumsuz görüşler koalisyonu zorlaştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!