Kloncu doktor ‘Kötü Tohum’

Güncelleme Tarihi:

Kloncu doktor ‘Kötü Tohum’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘İnsanları klonlama kliniği kuracağım’ diye ortaya çıkıp ABD'yi karıştıran fizikçi Richard Seed aslında tek bir bilimadamı tarafından bile ciddiye alınmıyor. Ama, bütün Amerika onu konuşuyor. Gazete ve TV'ler Clinton'ı kızdıran bu fizikçinin peşinde koşuyor.

Bilim dünyası tam bir yıldır insan klonlamaya yeltenecek bir çatlak doktorun piyasaya çıkmasından endişe ediyordu. Amerikan basın-yayın organlarına bakılırsa, geçen hafta kamuoyu gündemine bomba gibi düşen 69 yaşındaki fizikçi Richard Seed o ‘çatlak doktorun’ ta kendisi.

Bütün gazete ve TV'ler, 90 gün içinde insan kopyalama işlemine başlayacağını söyleyen Seed'in peşinden koşarken, fizikçiyi eleştiren zehir zemberek makaleler yayınlanıyor. Örneğin The New York Times baş makalesinde Seed için ‘Kötü Tohum’ (The Bad Seed) başlığını kullanıyor. Fizikçinin soyadı olan ‘Seed’ İngilizce'de ‘tohum’ anlamına geliyor.

Seed bir anda Amerika'nın en nefret edilen iki numaralı bilimadamı haline geldi. Bugüne kadar en sevilmeyen bilimadamı, umutsuz hastalara ötanazi ‘hizmeti’ veren Dr.Jack Kevorkyan'dı. Şimdi ise Seed benzer duygular uyandırıyor. Time Dergisi Seed'le ilgili haberinde ‘Klonlamanın Kevorkyan’ı' diye başlık atıyor.

Seed TV söyleşilerinde nefret uyandırmaktan zevk aldığı izlenimi bırakıyor. Chicago'nun banliyölerinden Oak Park'ta büyüyen Seed, ‘Okulda en sevilmeyen öğrenci bendim. Çünkü çok zeki ve yetenekliydim. Her konuda herşeyi biliyordum. Bu da insanları kızdırıyordu. Bugün olduğu gibi’ diyor.

Amerikalı bilim adamlarının büyük çoğunluğu Seed'in insan kopyalamasına imkansız gözüyle bakıyor ve fizikçinin dikkat çekmek için böyle bir çıkış yaptığını düşünüyor. Nitekim Richard Seed'in özgeçmişi de bu tahmini haklı çıkarıyor.

Harvard Üniversitesi'nden fizik doktorası yapan Seed, kendi alanı dışında hemen her işle uğraşmış. 1980'lerde embriyo naklinin öncülerinden olan kardeşi Dr.Rundolp Seed'le birlikte kurduğu klinik, sürekli ‘dış gebelik’ vak'alarının meydana gelmesi üzerine iflas etmiş. Üçüncü karısı Gloria ile birlikte oturduğu, 341 dolara hipotekli evin banka tarafından satışa çıkarılması üzerine, daha mütevazi bir eve taşınmak zorunda kalmış.

Babası ve iki kardeşi de doktor olan Seed, formasyonu yeterli olmadığı halde tıp konferanslarına konuşmacı olarak katılıp, farelerin bağışıklık sistemiyle ilgili başarısız deneyler yapmış. Eski komşusu Barbara Moline'den AIDS tedavi projesi için 75 bin dolar istemiş.

Nobel ödülünü hakettiğini, çünkü kendisinin dünyanın en zeki adamı olduğunu iddia eden Seed ‘İnsanın para kazanması çok zor ama, kaybetmesi kolay. Ben milyonlarca dolar kaybettim. Şimdi çocuksuz çiftlere yardımcı olmak için 2 milyon dolara ihtiyacım var’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!