Kleopatra, Sezar'ın başına fare sürmüş

Güncelleme Tarihi:

Kleopatra, Sezarın başına fare sürmüş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Erkeklerde saç dökülmesinin suçlusu sadece modernizm hastalığı stres değil. İnsanoğlu daha Eski Mısır’da kelliğe çare olsun diye akılalmaz ilaçlar denemiş.

Erkekler erkek olalı saç dökülmesi ve kelliği kendilerine sorun etmişler. Yapılan araştırmalar, zamanımızdan binlerce yıl önce de erkeklerin saç dökülme sorunuyla uğraştıklarını gösteriyor. M.Ö. 4 binli yıllarda Mısırlı erkeklerin ‘mucize’ kellik ilacı formülü çözüldü: köpek ayağı, eşek toynağı, hurma ve zeytinyağı karışımı.

Daha sonra, modern tıbbın babası sayılan Yunanlı Hipokrat'ın haşhaş, yabanturpu ve güvercin gübresi karışımı bir ilaç önerdiği biliniyor. Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın Romalı sevgilisi Sezar'ın açık başına kömürleşmiş fare, ezilmiş at dişi, ayı yağı ve geyik omuriliğinden yapılan bir krem sürdüğü de iddia ediliyor.

ŞİMDİKİLER ŞANSLI

Günümüz erkekleri bu konuda atalarından daha şanslı. Kellik dertleri hâlâ ortadan kalkmış olmasa bile, en azından daha modern alışımlarla hazırlanan ilaçlar kullanıyorlar.

Son olarak ‘mucize’ hap olarak tanıtılan ‘Propecia’ Şubat ayı başında Fransa'da piyasaya çıkıyor. Fransız İlaç Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, kelliğe karşı ağız yoluyla alınan ilk ilaç olan Propecia, sadece reçete ile satılacak ve sosyal sigortalar tarafından karşılanmayacak. Kelliği önlediği gibi, yeni saç çıkmasını da sağladığı iddia edilen haptan yaşam boyu her gün bir tane alınması gerekecek. Uzmanlar, Propecia'nın kellik ve saç dökülmesi sorunu olan kişiler üzerinde yapılan deneylerde % 80 olumlu sonuç verdiğini belirtmelerine rağmen, hapın alımının durdurulduğu andan itibaren saç dökülmelerinin yeniden başladığını hatırlatıyorlar. Eşleri hamile olan erkeklere yasaklanan hapın aylık maliyeti 300 Fransız Frangı'nı (16.5 milyon) aşıyor.

Uzmanlar, mevsimine göre bütün tüylerini döken hayvanlardan farklı olarak insanların birden değil, saçlarını ağır ağır kaybettiğini, 100 ila 150 bin saçı olan insanoğlunun günde 50 ila 100 saçının döküldüğünü bildiriyorlar. Yapılan araştırmalara göre, 30 yaşlarındaki erkeklerin % 33'ü, 50 yaşlarındaki erkeklerin ise % 50'si kellikten ve saç dökülmesinden şikayet ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!