KKTC'de dünür krizi

Güncelleme Tarihi:

KKTCde dünür krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın üniversite kurmayı planlayan dünürü Salih Boyacı için hükümetten arazi talebinde bulunması koalisyon ortaklarını birbirine düşürdü. Salih Boyacı'nın damadı ve Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş, koalisyon ortağı Başbakan Derviş Eroğlu'nu icraatı engellemekle suçladı.

KKTC'de patlak veren ‘‘Dünür krizi'' yaklaşık bir yıl önce kurulan koalisyon hükümetini istifanın eşiğine getirdi. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, üniversite açmayı planlayan dünürü Salih Boyacı için hükümetten arazi talebinde bulunması, koalisyon ortakları Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti arasında gerginlik yarattı. Ortakların yapacakları atamaları karşılıklı olarak engellemelerinin de hükümet krizinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Siyasi kulislerinde dolaşan iddialara göre, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bir süre önce Ulusal Birlik Partisi Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu'na el yazısıyla kaleme aldığı bir mesaj göndererek dünürü Kıbrıs Kredi Bankası'nın sahibi Salih Boyacı'ya 80 dönüm arazi tahsis edilmesini istedi. Başbakan Eroğlu'nun, 1995'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakibi Denktaş'ın bu mesajını dikkate almaması koalisyonda krize neden oldu. Ortaklar arasındaki gerginlik geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu'nda yaşanan restleşmeyle su yüzüne çıktı. Salih Boyacı'nın damadı Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti'nin bakanları, İskan Encümeni'ne yapılacak bir atamanın engellenmesi yüzünden toplantıyı terk etti.

DENKTAŞ'TAN SUÇLAMA

Koalisyondaki kaynama Kıbrıs sorununda dışarıya yanlış mesaj vermemek için uyumlu bir hükümet arzulayan Türkiye'yi harekete geçirdi. Geçtiğimiz hafta Ada'ya gelen Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, dış politika ve ekonomi konularında aynı tezleri savunan ortakları ikna etmeye çalıştı. Ancak kriz, karşılıklı suçlamalarla iyice tırmandı ve hükümetin geleceği tehlikeye girdi.

Demokrat Parti Lideri ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş önceki gün TAK Ajansı'na yaptığı açıklamada Eroğlu'na çatarak, ‘‘Eroğlu, hükümetin icraat yapmasını engelliyor. Krizi kamuoyuna ‘Serdar kayınpederine mal istedi, vermeyince bozuldu' şeklinde yansıtıyor. Mesele, yatırım yapmak isteyen bir işadamımızın desteklenmesidir. Kayınpederim, ben siyasete girdikten sonra zengin olmadı'' dedi.

ERKEN SEÇİM

Bu arada, Demokrat Parti'nin eski ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile hükümet arayışına girdiği öne sürülüyor. Serdar Denktaş ile sol çizgideki CTP'nin lideri Mehmet Ali Talat geçtiğimiz çarşamba günü kurmaylarının da hazır bulunduğu bulunduğu bir toplantıda erken seçim şartıyla koalisyon kurulması konusu ele aldı. Toplantıda bir karara varılamadığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!