Kıyameti yaşadılar

Güncelleme Tarihi:

Kıyameti yaşadılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2003 03:40

Amerika'nın doğusunu felç edip, karanlığa boğan elektrik kesintileri, İtalyan felsefeci Umberto Eco'nun ‘‘kıyamet bir elektrik arızasından kopacak’’ savını akıllara getirdi.

ABD'nin kuzey doğusu ile Kanada'nın güney doğusunda çok büyük bir alanda dün akşam yaşanan elektrik kesintisi, New York başta olmak üzere pek çok büyük kentte ‘‘11 Eylül Sendromu’’ görüntülerine neden oldu.

Amerika'da Doğu yakasının elektrik sistemi akşam saatlerinde çöktü. Yerel saatle 17.00 sıralarında Consolidated Edison elektrik şirketinin Niagara'daki santrali aşırı yüklenme nedeniyle devreden çıktı. Bu kesintiden ABD'nin New York, Detroit, Cleveland kentleri Kanada'nın Ottowa ve Toronto kentleri etkilendi. Ulaşım tamamen durdu, insanlar asansörlerde ve metroda mahsur kaldı. Bu durum İtalyan yazar Umberto Eco'nun kıyamet senaryosunu akıllara getirdi.

KISA SÜRELİ PANİK

11 Eylül terör saldırısı nedeniyle diken üstünde yaşayan New Yorklular kısa süreli bir panik yaşadı. Onbinlerce insan metro ve asansörlerde kaldı. Havalandırmalar da çalışmadığı için buralarda mahsur kalan Newyorklular çok zor anlar yaşadı. Kapalı yerlerde kalanlar çakmaklar ve el fenerleriyle yönlerini bulmaya çalıştı. Milyonlarca

insanın yaşadığı kentlerde iş çıkış saatinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle tren seferleri durduruldu. Ulaşım tamamen kesildiği için insanlar yaya olarak sokaklara döküldü. Daha önce bu tür bir kesintide yağmaların yaşandığı kentte bu kez korkulan olmadı. Dükkanlar kepeng indirdi. Kepengi olmayan usta çağırdı, tahta çaktırdı. Benzin istasyonları çalışmadı. Metroların sokaktaki tepe havalandırmalarına hidrojen tüpleri taşınarak yukarıdan soğuk hava verildi.

Ambülanslar uzun süre hastanelere hasta taşıdı. Binlerce insanın merdivenden inerken ayağını burktuğu, kalbinin sıkıştığı, tansiyonun yükseldiği belirtiliyor. New York eyaletindeki nükleer santraller güvenlik gerekçesiyle kapatıldı ve çevrelerindeki güvenlik önlemleri artırıldı. New York'ta 11 Eylül'deki gibi bütün kurtarma operasyonlarını İtfaiye yaptı.

Ulaşım felç oldu

Kesintiler yüzünde ABD'de 5, Kanada'da Toronto ve Ottawa başta olmak üzere bazı kentlerin havaalanları ulaşıma kapatıldı. New York'un iki büyük havaalanı John F. Kennedy ve LaGuardia da kesintiden etkilendi, uçaklar, jeneratörle işleyebilen çevredeki daha küçük alanlara yönlendirildi. New York metrosunun 50 treni saatlerce mahsur kaldı. Trenler dizel motorlu lokomotiflerle istasyonlara çekildi. New York liman yetkilileri, limandaki tüm operasyonların kesintiden olumsuz etkilendiğini ve durduğunu açıkladılar. Otoyollardaki tüneller havalandırma olmadığı için çalışmıyor. Şehirlerarası otobüs seferleri iptal edildi. Kentlerde trafik lambalarının devre dışı kalması nedeniyle de trafik yer yer felç oldu.

THY uçağı 10 dakika önce indi

THY'nin İstanbul-Newyork seferini yapan uçağı ABD'deki elektrik kesintisinden 10 dakika önce Newyork'a indi. THY uçağı, elektrik kesintisinden önce yerel saatle 16.20 sıralarında Newyork JFK Havalimanı'na inerek karmaşadan son anda kurtuldu. Türkiye saatiyle dün 12.20'de Atatürk Havalimanı'ndan kalkan TK.001 sefer sayılı uçakta 228 yolcu vardı.

Telefonlar kilit

Kesintinin terörist saldırı sonucu değil teknik arıza olduğu açıklanınca New York'lular rahat nefes aldı. Ancak, milyonlarca insanın yakınlarına cep telefonlarıyla ulaşmaya çalışması sistemleri kilitledi. Telefon kulübeleri önünde uzun kuyruklar oluştu.

Eco’nun kıyameti

İtalyan felsefeci ve yazar Umberto Eco, 1980'li yıllarda çağdaş felaketin ya da kıyametin bir elektirik kesintisinden kopacağını iddia etmişti. Elektrik kesintisinin bilgisayar ağlarını çökerteceğini belirten Eco, hava, kara ve deniz ulaşımının duracağını, büyük binalarda insanların mahsur kalacağını, daha büyük kargaşanın doğabileceğini iddia etmişti. Yangınlar ve güvenlik ağlarının çökmesiyle kaosun ortaya çıkacağını ileri süren Eco tüm bu unsurların katlanarak artması durumunda teknolojinin tümüyle yitirileceğini ve kıyametin bu şekilde geleceğini belirtmişti.

Dolar değer kaybetti

New York'ta bilgisayarların devreden çıkması borsa ve firmaların mali işlemlerin de olumsuz yönde etkiledi. Elektrik şebekesinin çökmesini takip eden dakikalarda euro 1.1245 dolardan 1.1300 dolara yükseldi. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in ülkenin büyük kentlerindeki elektrik şebekesindeki çöküntünün, muhtemelen doğal bir olay olduğunu ve terörizm olduğuna dair bir kanıt bulunmadığı yönündeki açıklamasının ardından euronun 1.1270 dolara gerilediği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!