Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Farelerde şeker tedavi edildi

FLORİDA Üniversitesi'nden araştırmacılar farelerde şeker hastalığını tedavi etmeyi başardı. Şeker hastası farelerin pankreasından alınan ensülin üreten hücreler, hasta farelere nakledildi. Ve şeker hastalığının iyileştiği gözlendi.

Şeker hastalığı, pankreas yeteri kadar ensülin üretmediği veya hücreler üretilen ensülini kullanamadığı zaman ortaya çıkıyor. 20 yıldır pankreas hücresi nakli üzerinde çalışan uzmanlar yeterli miktarda hücre bulamadıklaır için sadece % 20 başarılı sonuç alıyorlar.

Dr.Ammon Peck ve ekibi şeker hastası farelerden alınan hücrelerle laboratuvarda pankreas hücresi üretmeyi başardı. Yani, uzmanların ifadesine göre artık ‘Hastalığının başında olan bir şeker hastasının pankreasından alınan hücrelerle, ensülin üreten hücrelerden istenildiği kadar üretilebilecek.’ Ve gelecekte insanda da şeker hastalığı tedavi edilebilecek.

Clinton: Gen haritası iki ay içinde geliyor

ABD Başkanı Bill Clinton insanoğlunun gen haritasının tamamını çıkarmayı hedefleyen Genome Projesi'nin iki ay içinde tamamlanacağını söyledi. Clinton Miami'deki konuşması sırasında ‘‘Yaklaşık iki ay içinde hayatımın en şerefli anlarından birini yaşayacağım. Sizlere bir açıklama yapacağım’’ dedi ve bilimadamlarının insandaki gen zincirinin % 97'sinin ayrıştırıldığını belirterek, ‘‘Artık nihayet hayatın kitabını okumaya başlayabileceğiz’’ dedi.

Kronik hastalıklara akupunktur tedavisi

Akupunktur ile kronik hastalıkların olumsuz etkileri büyük ölçüde azaltılabiliyor. Almanya'da Freiburg Üniversitesi uzmanları, kronik sırt veya baş ağrısı çekenlerde ve solunum yolu hastalarında kulağa uygulanan akupunkturun başarı oranının % 85 olduğunu belirledi. Alman Akupunktur Akademisi Başkanı Karin Bushe-Centmayer kulağın beyne yakınlığı sebebiyle akupunkturun bu bölgede daha etkili olduğunu, kulak akupunkturu tedavisinin, vücut akupunkturu tedavisine oranla daha az seans gerektirdiğini belirtti. Tedavinin uygulandığı hastaların % 20'sinin kendilerini genel olarak da daha iyi hissettiklerini söyleyen Bushe-Centmayer, hastaların % 94'ünün bir yan etki hissetmediklerini kaydetti.

Erkekten hoşlandı mı, büyük yumurta yapıyor

Dişi ördeklerin eşlerini ‘severek seçmeleri’ halinde yumurtalarının daha büyük olduğu ortaya çıktı. İngiltere'de Sheffield Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma Nature dergisinin bugün piyasaya çıkan sayısında yer aldı ve şu sonuç çıkarıldı: ‘Dişiler, eşlerinin çekiciliğine göre yumurtluyor. Annelik yatırımı, yavrunun kalitesinde önemli bir etken oluyor’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!