Kırım donanması güvenli bölgeye çekiliyor: Rusya’dan Karadeniz’de savunma adımı

Güncelleme Tarihi:

Kırım donanması güvenli bölgeye çekiliyor: Rusya’dan Karadeniz’de savunma adımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 07:00

Karadeniz, Rusya-Ukrayna savaşının son dönemdeki en yoğun çatışma alanı haline gelirken, Moskova yönetiminden geri adım gibi algılanabilecek bir hamle geldi. Rusya, Kırım’daki donanma gemilerini cephe hattının gerisindeki güvenli limanlara çekme kararı aldı.

Haberin Devamı

Rusya’nın Kırım Yarımadası Sivastopol körfezinde konuşlanan Karadeniz donanmasına bağlı savaş gemilerinin Rusya içlerindeki güvenli limanlara çekilmeye başladığı bildirildi. Gemilerin yine Karadeniz kıyısında Novorosiysk’in yanı sıra Abhazya’da kurulacak yeni deniz üssüne konuşlanacağı belirtildi.

PESKOV’DAN KAÇAMAK YANIT

Rusya’nın Karadeniz donanmasına bağlı savaş gemilerini Kırım’dan uzaklaştırmaya başladığı dört gün önce Ukrayna askeri istihbaratı tarafından dile getirilmişti. Önceki gün Wall Street Journal gazetesinin Batı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde aynı iddiayı yinelemesi “Rusya, Karadeniz’de geri adım mı atıyor” sorusunu gündeme getirdi.

İddialar günlük basın toplantısında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a da sorulurken, Peskov, “Bu konu Kremlin basın servisi yetki alanına girmiyor. Yanıt için Rusya Savunma Bakanlığı’na başvurun” diyerek kaçamak bir cevap verdi.

Haberin Devamı

Kırım donanması güvenli bölgeye çekiliyor: Rusya’dan Karadeniz’de savunma adımı

UKRAYNA ZORLADI

Rusya’nın Kırım’da donanmayla ilgili attığı beklenmedik adım, Ukrayna’nın son dönemde insansız kamikaze deniz araçları, radarlara güçlükle yakalanan dronlar ve uzun menzilli füzeler kullanmaya başlamasına bağlanıyor.

FELAKET AYIYDI

Askeri kaynaklar Ukrayna tarafından neredeyse her gün düzenlenen saldırılarla eylül ayının, Rusya’nın Karadeniz donanması açısından felaket ayı olduğu yorumlarını yapıyor. Eylül ayında Rusya’nın tersanede bakım gören denizaltısıyla çıkarma gemisi atılan füzelerle vurulurken, Rus Karadeniz donanmasının ana karargâh binası yerle bir edilmişti. Askeri uzmanlara göre bu gelişmeler donanmanın açık hedef haline geldiğini gösterdi.                    

RUSYA ANMA TÖRENİNİ VURDU: 51 ÖLÜ

Rusya, Ukrayna’nın Harkiv bölgesindeki 330 nüfuslu Groza köyünde bulunan bir sivil tesise füze saldırısı düzenledi. Saldırı sonucunda 6’sı çocuk 51 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Volodimir Zelenski, saldırıyı “terör saldırısı” olarak nitelendirirken, “Ukrayna İçişleri Bakanı İhor Klimenko, saldırıda hayatını kaybedenlerin bir askeri anma töreni için bir araya geldiklerini açıkladı. Klimenko, köydeki her haneden bir kişinin anma için bombalanan binadaki kafeye geldiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!