Kırgızistan'da AGİT polis gücü tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistanda AGİT polis gücü tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2010 09:38

Kırgızistan'ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasındaki çatışmasının ardından güvenlik güçlerine yeniden güveni sağlamak amacıyla Avrupa Güvenliği ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) polis gücü göndermesini isteyen Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın bu kararı toplumu ikiye böldü.

Kırgızistan devleti ve iktidar yanlısı medyası AGİT'in polis gücünün gelmesine destek vermeyi sürdürürken, Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı açıklamada, AGİT polis gücünün önümüzdeki haftada Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Celalabad kentlerine geleceğini bildirdi.

Kırgızistan'ın AGİT polis gücünden vazgeçmediğini ve ülkenin güneyinde barışın ve polise güvenin sağlanması konusunda büyük rol oynanacağına inanıldığı kaydedilen açıklamada, 52 kişilik silahsız polis gücünün nüfusun ve polisin yasalara aykırı davranmaması için izleme fonksiyonunu yerine getireceği hatırlatıldı.

Bu polis gücünün masraflarının AGİT tarafından karşılanacağı anımsatılırken, bölge halkının kültürünü bilen polislerin geleceği belirtildi.
Bu arada, Kırgızistan Etnik Halklar Asamblesi ve sivil toplum örgütleri ayrı ayrı görüştüğü Cumhurbaşkanı Otunbayeva'ya AGİT'in polis gücünün gelmesine destek verdi.

Öte yandan, başta Oş ve Celalabad kentlerinde ve başkent Bişkek'te AGİT'in polis gücünün gelmemesi için gençlik örgütleri ile bazı partilerin başlattığı protesto gösterileri hız kazanıyor.

Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Oş kentinde geçen hafta bir araya geldiği gençleri bu konuda ikna edemedi. Başta Oş Belediye Başkanı Melis Mırzakmatov merkezi yönetiminin bu kararına şiddetle karşı çıkarken, Oş İl Meclisi de AGİT'in polis gücünün gelmesini engellemek amacıyla bir karar çıkarttı.

Oş kentindeki yüzlerce vatandaşın katılımıyla yapılan gösterilerde, AGİT polis gücünün Kırgızistan topraklarına ayak basması halinde, havaalanı ve karayollarının kapatılacağı dile getiriliyor.

Bazı yerel uzmanlara göre, ülkenin yeni iktidarın topluma, özellikle de genç eylemcilere polis gücünün yararlı ve genel olarak toplum ile polis arasındaki güveni yeniden sağlamak olacağına ilişkin yetersiz bilgi verdiğini düşünüyor.

Etnik çatışmalar sırasında Savunma Bakanlığı başında bulunan ve geçtiğimiz günlerde meclis seçim için istifa İsmail İsakov, AGİT'in polis gücünün gelmesine karşı olduğunu ve güneydeki halkın AGİT polis gücünün gelmesi halinde Kırgızistan'ın Kosova senaryosu gibi parçalanmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Eski başbakan ve Ar-Namıs Partisi lideri General Feliks Kulov da AGİT'in polis gücünün bölgede can güvenliğinin olmadığını belirterek, polisin mutlaka silahlı olması gerektiğini savundu.

Kırgızistan'da AGİT polis gücünün gelmesini engellemek için 6 Ağustos tarihinde ülke genelinde hükümete karşı gösterilere destek için vatandaşlara broşürler dağıtılıyor.

Kırgızistan'ın güneyinde haziran ayında Kırgızlar ile Özbekler arasında 5 gün süren silahlı çatışmada, 350'den fazla kişi ölmüş 2 binden fazla kişi yaralanmıştı. Olaylarda Özbeklere ait iş yerleri, evleri ateşe verilmiş, Oş kentinde ciddi hasarlar meydana gelmişti.

Geçici hükümet, etnik çatışmayı durdurmak için Rusya'dan askeri yardım alamaması üzerine AGİT'ten polis gücü göndermesini istemişti. AGİT, ağustos ayının ortasında 52 kişilik polis gücünü göndermeye karar almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!