‘Kimyasal Ali’yi astılar

Güncelleme Tarihi:

‘Kimyasal Ali’yi astılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 00:00

Irak’ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin’in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan El-Mecid Halepçe katliamındaki rolünden ötürü idam edildi.

Haberin Devamı

BAĞDAT'TA ÜÇ BÜYÜK PATLAMA

 

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Halepçe'deki kimyasal gaz saldırısında yer alarak insanlığa karşı suç işlemekten idama mahkum edilen El Mecid'in asılarak idam edildiğini söyledi. 

 

El Mecid geçtiğimiz hafta, Halepçe’de 1988’de düzenlenen ve yaklaşık 5 bin Kürt’ün hayatını kaybettiği kimyasal gaz saldırısındaki rolü nedeniyle insanlığa karşı suç işlemekten idama mahkum edilmişti.    

 

Saddam döneminde muhaliflere karşı sert tavrıyla tanınan Mecid, ABD işgalinin beşinci ayı olan 2003 Ağustos’ta yakalanmıştı. 2007’de Enfal davasından, 2008’de de Körfez Savaşı sonrasında Şii ayaklanmasını bastırmadaki rolünden dolayı da idam cezası almıştı.

 

KİMYASAL ALİ KİMDİR?

Irak’ın ABD tarafından devrilen ve Duceyl davasında aldığı idam cezasıyla asılan Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in bir zamanlar sağ kolu olan ve Halepçe'de Kürtlere karşı kullandığı kimsayal silahlarla adı "Kimyasal Ali'ye çıkan Ali Hasan El Mecid, en ufak bir ayaklanma alametini bastırmak için her yolu kullanmaktan çekinmeyen tavrıyla tanındı.
 
Saddam Hüseyin’in kuzeni olan ve 1968’de Baas partisini iktidara taşıyan darbeye kadar posta eri olarak görev yapan El Mecid, 1988’de Halepçe'de kadın ve çocuk binlerce kişiyi gazla bombardıman etme emrini verdi.
 
ÖZÜR DİLEMİYORUM

Asılan Saddam Hüseyin gibi Tikritli olan El Mecid, 1987-1989 yıllarında Baas partisinin kuzey bölgesindeki genel sekreterliğini yaptı. Kürtlerin ayaklanması sırasında ordu, genel güvenlik müdürlüğü ve askeri istihbarat arasında koordinasyonu sağlayan El Mecid, Halepçe katliamıyla ilgili olarak, "Köyleri yıkma emirlerini orduya ben verdim. Kendimi savunmuyorum. Özür de dilemiyorum. Ben bir hata yapmadım" dedi.
 
Fiziksel özellikler olarak Saddam Hüseyin’e çok benzeyen El Mecid, ilk olarak Haziran 2007’de bu ayaklanmayı bastırmaktaki rolünden dolayı idama çarptırılmıştı.
 
BİR DİĞER LAKABI "KASAP"

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından 1991’deki Şii ayaklanmasını bastırmakta rolü nedeniyle bir kez daha idam cezası verilen Kimyasal Ali’nin bir diğer lakabı da "kasap".


ÖZ YEĞENLERİNİ İDAM ETTİ

Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgali sırasında işgali de denetleyen El Mecid, bu ülkenin valiliğini yaptı. Rejimi eleştirip Ürdün’de bir yıl yaşadıktan sonra Bağdat’a dönen öz yeğenleri Hüseyin Kemal ve Saddam Kemal’i Şubat 1996’da gözünü kırpmadan idam ettiren Kimyasal Ali, Baas rejiminin en yüksek makamı Devrim Komuta Konseyi üyesiydi ve 20 Mart 2003’te başlatılan İngiliz-Amerikan saldırısına karşı savunma misyonuyla güney askeri bölgesinin sorumlusu olarak atanmıştı.

Bu bölge, koalisyon kuvvetlerine kısa ama gerçek bir direniş gösteren tek bölge olmuş, uzun aramalardan sonra El Mecid’in yakalandığı 21 Ağustos 2003’te ilan edilmişti. Kimyasal Ali, o tarihten beri, Bağdat’ta Amerikalıların kontrolündeki bir cezaevinde tutuluyordu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!