Kim’e özel ambargo

Güncelleme Tarihi:

Kim’e özel ambargo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 00:00

ABD, nükleer deneme yaptığını açıklayan Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’i kişiye özel ambargo ile cezalandırdı. Komünist lider artık çok sevdiği Fransız konyağından mahrum olacağı gibi, Rolex saat, iPod, Segway, jet ski, plazma TV ve hatta basketbol topu gibi mallara da ulaşamayacak.

ABD, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’den nükleer füze denemelerinin acısını fena çıkardı. Bush yönetimi dünyada ilk kez kişiye özel ambargo uygulamasını başlatarak komünist liderin en sevdiği ürünlerin bu ülkeye satılmasını yasakladı.

Kim, kendi kullandığı ya da başkalarına hediye etmeyi sevdiği ürün ve eşyalara artık kolay kolay ulaşamayacak. Bu ambargo Kim için en başta Fransız konyaksız, Rolex saatsiz, Amerikan sigarasız bir hayat anlamına gelirken, ambargo konulan uzun listede iPod, plazma TV, Segway, jet ski, pahalı otomobiller, Harley Davidson motosiklet ve sanat eserleri bulunuyor.

Kim’i, çocuğunun kulağını çeken bir baba edasıyla cezalandırmaya kararlı olan Bush, 1.60 m boyuna rağmen bir basketbol tutkunu olan Kim’e müzik ve spor gereçlerini bile sattırmayacak. ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, 2000 yılında Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret sırasında Kim’e Michael Jordan imzalı bir basketbol topu hediye etmişti. Kim’in yeni karısı olduğuna inanılan eski sekreteri de Pyongyang Üniversitesi Müzik ve Dans bölümünde piyano eğitimi almıştı. BM koordinasyonu altında uygulanacak ambargoya bütün uluslar uyacak ancak Amerikalı yetkililer karaborsayı engellemenin güç olduğunu söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!