Kiliseyi sarsan tecavüz raporu

Güncelleme Tarihi:

Kiliseyi sarsan tecavüz raporu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 16:14

İrlanda'da Katolik Kilisesi'nin idaresindeki bir kurumda, yaklaşık 60 yıl boyunca yardıma muhtaç çocuklar tecavüze uğradı, dövüldü, küçük düşürüldü.

Haberin Devamı

Bu iddialar, dokuz yıllık araÅŸtırmalar sonucunda hazırlanan bir raporda yer alıyor. Bugün yayımlanan raporda, kilisenin idaresindeki okullar ve diÄŸer kurumlarda 1930 ile 1990'lı yıllar arasından vakalar aktarılıyor. Â

Raporda, bugün artık birer yetişkin olan ve zamanında tacize uğrayan binlerce kişinin ifadelerine yer veriliyor. Okuldan kaytardıkları, adi suç işledikleri ya da gayrı meşru ilişkiler sonucunda doğdukları için bu kurumlara gönderilen binlerce çocuğun nasıl taciz edildiklerini anlatan raporu sunan Yargıç Sean Ryan, "Adaletin yerini bulması zaman aldı" diyor.

Raporda, binlerce çocuğun "bir sonraki dayağın nereden geleceğini bilmeden her günlerini terör içinde yaşadıkları" ifadesine yer veriliyor. Tacizin boyutları ayrıntılarıyla ortaya konsa da, çocukları istismar edenlerin cezalandırılması öngörülmüyor.

Haberin Devamı

Mağdurlar ise adaletin yerini bulması, suçluların cezalandırılmasını istiyor. İrlanda Katolik Kilisesi'nin lideri Kardinal Sean Brady, yaşanan olaylar nedeniyle çok üzgün olduğunu ve utanç duyduğunu açıkladı.

Söz konusu yetimhaneler, atölyeler ve ıslahevleri 1990'lı yıllarda kapatılmışlardı. İrlanda'nın eski başbakanı Bertie Ahern'in 1999 yılında taciz mağdurlarından özür dilemesi üzerine, konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!