Kıbrıs'ta liderler görüşmesi sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta liderler görüşmesi sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 15:51

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün beşinci kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmesi sona erdi.

Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM kontrolündeki Uluslararası Havaalanı yakınında kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılan görüşmeye, liderlerin heyetleri ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun da katıldı.

Liderler, ara bölgede üç saat süren görüşmenin 1,5 saatini baş başa yaptı. Talat ve Hristofyas, görüşmeden sonra herhangi bir açıklama yapmadı.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, sadece bir gazetecinin sorusu üzerine, "Size de kolay gelsin, bize de kolay gelsin" dedi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Zerihoun, görüşmeye ilişkin yaptığı kısa açıklamada, iki liderin 1,5 saat baş başa görüştüğünü, yönetim-yürütmede iktidar paylaşımı başlığı altında fikir alışverişinde bulunduğunu belirtti.

Zerihoun, liderlerin bir sonraki görüşmesinin 3 Kasımda olacağını, liderlerin temsilcilerinin ise gelecek hafta (30 ekimde) perşembe günü yapılacağını kaydetti.

Özel Temsilci Zerihoun, liderlerin iktidar paylaşımı konusunu 3 Kasımdaki 6. buluşmada konuşmaya devam edeceklerini söyledi.
Öte yandan Kıbrıs-BM barış gücü sözcüsü Jose Diaz, liderlerin baş başa görüşmesinin, "hiçbir şekilde kayıt altına alınmadığını" bildirdi.
Bugünkü görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, adada olmadığı için katılmadı.

11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde daha önce 4 kez görüşen liderler, bugünkü görüşmede, 13 Ekim Pazartesi günü görüşmeye başladıkları "yönetim ve güç paylaşımı" başlığı altında "yürütme, başkanlık ve başkan yardımcılığı" konularını ele almaya devam etti.

13 Ekimdeki liderler görüşmesinin ardından taraflar, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) yıllık planlı tatbikatı "Nikiforos" ile ona mukabil icra edilen Türk ordusunun "Toros" tatbikatının iptal edildiğini açıklamıştı.

Liderler, 10 Ekim Cuma günü yaptıkları görüşmede, her hafta bir araya gelmeyi kararlaştırmıştı. Liderlerin "yönetim ve güç paylaşımı" konusunu görüşmeyi tamamladıktan sonra, Kıbrıs sorununun en zor konularında biri olan "mülkiyet" konusunu ele almaya başlaması planlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!