Kıbrıs'ta eller tetikte

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta eller tetikte
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güney Kıbrıs'ta S-300 füzeleri ve Yunan savaş uçakları için inşa edilen Baf Hava Üssü'nün yol açtığı kriz Ada'da gerginliği yeniden tırmandırdı. Müteahhit firmanın bugün Rum Yönetimi'ne teslim edeceği üsse inecek Yunan savaş uçaklarının düşürülebileceği bildiriliyor. Üssün devir-teslimi nedeniyle Ada'daki Türk birlikleri teyakkuz durumuna geçerken, sınırdaki güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtiliyor. Geçitkale Askeri Havaalanı'nda da hareketlilik gözleniyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Rum Yönetimi'ni üssü devreye sokmaması konusunda sert bir dille uyardı. Üssün faliyete geçmesi halinde Türk tarafının Geçitkale Havaalanı'nı aynı özelliklere sahip bir üsse dönüştüreceğini açıklayan Denktaş ‘‘Baf Hava Üssü'nden kalkacak Yunan uçakları konacak yer bulamayacak, kanatları erken kırılacak’’ dedi.

KKTC'de yayınlanan Kıbrıs Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Denktaş, Baf Hava Üssü'nün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kolaylıkla ortadan kaldırılabileceğini kaydederek ‘‘Bu delice, düşmanca bir yatırımdır. Paraya yazık ediyorlar. Üssün faaliyete geçmesi iki halk arasındaki kopukluğu daha da artıracak. Baf Hava Üssü'nden kalkacak uçaklar için etkin tedbirler alınmıştır’’diye konuştu.

Denktaş, demecinde, halkına Girne'yi geri alma sözü veren Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides'e de ateş pürkürdü, şunları söyledi: ‘‘Klerides, Girne'yi unutmadıklarını, en çetin mücadelenin Girne için verileceğini söylüyor. Biz de Limasol'u, Baf'ı, Larnaka'yı unutmadık. Ancak buraları geri alacağız diyerek kahramanlık taslamıyoruz.’’

Rum gazetelerine göre, halen iki F-16 savaş uçağının beklediği üsse, Güney Kıbrıs'ı Yunan savunma sistemine dahil eden Ortak Savunma Doktrini'nin fikir babası Yunanistan eski Başbakanı Andreas Papandreu'nun adı verilecek. Gazeteler, seçim dönemi nedeniyle üssün müteahhit firma tarafından bugün sade bir törenle Rum Milli Muhafız Ordusu'na devredileceğini, açılışın 8 Şubat'taki seçimlerden sonra yapılacağını yazdılar.

Bu arada Rum Yönetimi Sözcüsü Manolis Hristofides, yeraltına inşa edilen hangarları, kumanda merkezleri ve cephanelikleriyle Ortadoğu'nun en modern askeri tesislerinden biri olan Baf Hava Üssü'nde Yunanistan'a her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. Hristofides, Kıbrıs'ın üç garantöründen biri olan Yunanistan Ada üzerinde hakkı bulunduğunu savundu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!