Kıbrıs'ta Dayton süreci başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta Dayton süreci başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un Kıbrıs sorununun çözümü için Bosna Hersek'te barışın temellerinin atıldığı Dayton tipi bir zirve hazırlığı içinde olduğu bildirildi.

Güney Kıbrıs'ta yayınlanan gazetelere göre, mayıs ayı başında Kıbrıs'a yeniden geleceğini açıklayan Holbrooke, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides'i, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılacağı bir zirveye katılmaya ikna edecek. Temmuz ayında Ada dışında gazetecilerden uzak bir köşede gerçekleştirilmesi planlanan toplantıda Kıbrıs sorununu nihai çözüme götürecek bir ara anlaşma imzalanması amaçlanıyor. Söz konusu anlaşma, olası bir çözümün anahatlarını belirleyecek ve bir takvim içerecek.

Rum kesiminde hemen hemen tüm yetkililer, Holbrooke'un Dayton tipi bir süreç başlatma hazırlığı yaptığını doğrularken ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kenneth Brill, önceki gün Klerides ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada ‘‘Dayton terimini herkes farklı yorumluyor. Bu yüzden biz Dayton sözcüğünü kullanmamaya özen gösteriyoruz. Ancak Dayton, doğrudan görüşmelerdi. Biz de Kıbrıs'ta bunu yapmaya çalışıyoruz’’ dedi. Brill, görüşmelere garantör ülkelerin de katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruyu ise ‘‘Bu tartışılmakta olan bir konudur. Bırakın durumun nasıl olacağını görelim’’ diye yanıtladı.

Bu arada Rum gazeteleri, Holbrooke'un girişimlerini ‘‘Kıbrıs'ta ya çözüm, ya kriz’’ mantığına oturttuğunu vurguladılar. Holbrooke'un çabalarının zamanlamasına dikkat çeken gazeteler, S-300 füzelerinin temmuz ayında Ada'ya geleceğini bunun da askeri tansiyonu yükselteceğine işaret ettiler. Öte yandan Holbrooke'un Kıbrıs sorununun çözümünü Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği perspektifiyle birlikte ele aldığını anımsatan siyasi gözlemciler, AB'nin haziran ayındaki Cardiff Zirvesi'nde alınacak kararların da süreci önemli ölçüde etkileyeceğini belirttiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!