Kerkük’te asimilasyon

Güncelleme Tarihi:

Kerkük’te asimilasyon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2008 00:00

Amerikan haber ajansı Associated Press, Kerkük’teki son durumu mercek altına aldı. AP, şehrin statüsü konusundaki etnik gerilimin sürdüğü bir dönemde Türkmenlerin asimilasyona uğradığını bildirdi. Ajansa konuşan Kerkük Hacı Osman Camii imamı İzved Raşid Salihi, "Delibaş Camii’nin ismini bile Kürtçeleştirip Dilbaş yaptılar" dedi.

ASSOCIATED Press, Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehrini mercek altına aldı. AP, Selcan Hacaoğlu imzasıyla dün abonelerine duyurulan "Kerkük tartışması Irak’taki etnik gerilimi tırmandırıyor" başlıklı haberde, şehrin kaderinin tüm ülkenin kaderini belirleyeceğini bildirdi.

Kürtlerin Kerkük’ü ve çevresindeki Tamim eyaletini, kuzeydeki özerk yönetimlerine bağlamak istediklerini bildiren AP, Türkmenlerin ve Arapların ise, Kürt ayrımcılığından korkarak şehrin merkezi hükümet kontrolünde kalmasını istediklerini vurguladı. Ancak şehri atalarından kalma başkentleri olarak kabul eden Kürtler için bu bölgenin kontrolünü sağlamaktan daha önemli bir mesele olmadığı belirtildi.

Birliğin anahtarı

Ajans, 28 Temmuz’daki bir Kürt yürüyüşüne düzenlenen intihar saldırısının ardından Kürtlerin Türkmenleri suçladığını, ancak daha sonra olayın arkasında El Kaide’nin olduğunun anlaşıldığını hatırlattı. Ajansa göre, ABD, Kerkük’teki taleplerinin kabul edilmemesi yüzünden, petrol yasasının çıkmasını bir yıldır engelleyen Kürtleri tatmin edici bir seçenek bulmak zorunda. Ancak Irak’ta istikrar isteniyorsa, Arapların ve Türkmenlerin de "iktidar paylaşımını" onaylaması şart. Tamim eyaleti yerel meclisinin Arap üyelerinden Muhammed el Halid el Ciburi, "Kerkük hem birliğin, hem bölünmenin anahtarıdır. Onu bölerseniz tüm Irak bölünür. Birleştirirseniz, tüm Irak’ta uyum sağlanır" dedi.

Kürtler Diyala’dan peşmerge çekiyor

IRAK’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, güney komşusu olan Diyala eyaletindeki 4 bin peşmergeyi 10 gün içinde çekmeyi kabul etti. Iraklı Kürtlerin Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa, Bağdat’taki merkezi hükümetle anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Böylece bir süredir devam eden Bağdat-Kürt yönetimi gerginliği bitti.

Peşmergeler, bir dönem Irak’ın en kanlı bölgelerinden olan ve hala El Kaide’nin bu ülkedeki kalesi sayılan Diyala’nın Kürt bölgelerinde bir yıldır devriye geziyordu. ABD desteğiyle birkaç hafta önce başlayan güvenlik operasyonunun tamamlanmasının ardından tüm Kürt birlikleri Irak Savunma Bakanlığı’nın emrine girecek. Bu peşmerge birliği, ülkenin kuzeyindeki bölgesel yönetimin topraklarına 25 Ağustos’ta yerleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!