Kelbecer iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kelbecer iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2009 00:00

Karabağ sorunu için dün Münih’te Azerbaycan’la masaya oturan Ermenistan’ın, işgal altında tuttuğu 7 bölgeden biri olan Kelbecer’den yıl sonuna kadar çekilebileceğini bildirdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

SINIRDA GERGİNLİK: 1 AZERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde kilit önemde olan Yukarı Karabağ sorunu dün iki tarafın liderleri İlham Aliyev ile Serj Sarkisyan’ın Münih’te düzenlenen 6. zirvesinde masaya yatırıldı. Kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde Ermeni tarafının hem Azerbaycan’ın tavrını yumuşatmak hem de Türk hükümetinin açılım sürecine desteğini korumak için Karabağ dışında işgal altında tutmaya devam ettiği yedi bölgeden biri olan Kelbecer’den yıl sonuna kadar çekilebileceğini bildirdiği iddia edildi.     

Sınır hayati önemde

Ermenistan’ın bu yönde bir adım atma hazırlığı ilk olarak Rusya’da yayınlanan Nezavisimaya Gazetesi’nde işlenmişti. Gazete, “Ermenistan’ın aslında hiç bir şey kaybetmeden Azerbaycan değil, Türkiye’ye yapabileceği en büyük jest Karabağ dışında işgal etmeye devam ettiği Azeri topraklarının bir bölümünden geri çekilmek olabilir. Erivan yönetimi denetim altında tuttuğu bu bölgeleri iyi bir pazarlık karşılığında boşaltmaya hazır” diye yazmıştı. Ermenistan ile Türkiye arasında İsviçre’de imzalanan protokoller meclislerde onay bekliyor. Ermenistan’ın Gürcistan-Rusya krizi yüzünden tüm karayolu ulaşımı kilit altında bulunduğu sırada Türk sınırının açılması hayati önem taşıyor. Bu süreci hızlandırmak için Erivan yönetiminin “kısmi geri çekilme” jestiyle Türk hükümetinin TBMM’deki işini kolaylaştırabileceği” yorumu yapılıyor. Rus Dışişlerinden bir kaynak da şunları söyledi: “Türkiye’nin Ermenistan sınırını kapatma kararı Kelbecer’in 1993 yılında Ermeni güçlerin eline geçmesinden hemen sonra Ankara tarafından uygulandı. Kelbecer böylece Türkiye’nin Ermenistan sınırını yeniden açması için en önemli koşul oldu. Aliyev de daha birkaç ay önce Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller görüşülürken Ankara’ya Kelbecer meselesini hatırlatmış, bu bölge işgal güçlerinden boşaltılmadan sınırın açılmaması gerektiğini söylemişti.”

Görüşme sonuçsuz

Aliyev ile Sarkisyan’ın Münih’te yaptıkları dünkü toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Minsk Grubu Fransız eşbaşkanı Bernard Fassier, iki cumhurbaşkanının Karabağ konusundaki görüşmelerde “ilerlemeler sağlandığını, kimi zorlukların da saptandığını” bildirdi. 4 saat süren görüşmeden sonra Aliyev ve Sarkisyan’dan herhangi bir açıklama gelmedi.

Öte yandan ismini açıklamayan bazı diplomatik kaynaklar, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları Fransız Bernard Fassier, Rus Yuri Merzlyakov ve Amerikalı Robert Bradtke’nin, Aliyev’i tansiyonu yükseltmemesi konusunda uyardığını iddia ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!