KEİ 15. yıl Zirvesi Yunan basınında

Güncelleme Tarihi:

KEİ 15. yıl Zirvesi Yunan basınında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 15:40

Yunan basını, Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin (KEİ) 15. kuruluş yıldönümü zirvesine katılan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seçimlerde başarılar dilemesini, "Karamanlis'in Erdoğan'a desteği" şeklinde yorumladı.

Haberin Devamı

Yunan basını, Karamanlis ile Erdoğan'ın yaklaşık bir saat süren görüşmesinin dostane bir ortamda geçtiğini yazdı ve "her ne kadar tarafları ilgilendiren özlü konular ele alınmamış olsa da temasların son dönemdesarsılan ilişkileri iyileştirdiği" değerlendirmesini yaptı.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Karamanlis'in "Tayyip ile arkadaşlığımız çerçevesinde kendisine seçimlerde şans diledim" ifadesine yer verdiği haberinde, Karamanlis'in ayrıca, "Atina'nın reformların sürdürülmesi ve Türk hükümetinin bu yolda gösterdiği çabaları desteklediğini" kaydettiğini yazdı.

Kathimerini, gerek Karamanlis-Erdoğan, gerekse Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni arasındaki görüşmelerin önemli bir bölümünü Türkiye'deki seçimlerin oluşturduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Karamanlis'in seçimler öncesinde Erdoğan'a "yardım eli uzattığı" yorumunu yapan Ethnos gazetesi, iki başbakanın görüşmesinde tarafları ilgilendiren konularda ayrıntılara girilmediğini, ancak Türkiye'nin ABperspektifi, Türk-Yunan ilişkileri ile Kıbrıs meselesine atıfta bulunulduğunu kaydetti.

Gerek Erdoğan'ın, gerekse Karamanlis'in taraflar arasındaki işbirliğinin aynı sıcak ortamda sürdürülmesi arzusunu dile getirdiğini belirten Ethnos, Ankara ile Atina'nın ekonomi alanındaki gelişmelerden memnunolduğunu da vurguladı.

Karamanlis'in, Türk-Yunan ilişkileri konusunda var olan tüm "dikenleri" göz ardı ederek, Erdoğan'a seçimler öncesinde "sıcak destek" verdiğini belirten Elefterotipiya gazetesi, Karamanlis'in Erdoğan ile görüşmesinde İstanbul Fener Rum Patrikanesi konusunu dahi gündeme getirmediğine dikkati çekti.

Erdoğan'ın, Türkiye'deki seçimler sonrasında Türk-Yunan ilişkilerinin daha da iyileşmesi konusunda söz verdiğini belirten Apoyevmatini gazetesi ise Erdoğan'ın, yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm istendiğini, gelecek dönemin ise Türk-Yunan ilişkileri bakımından oldukça verimli olacağını" söylediğini yazdı.

Ta Nea gazetesi, Karamanlis'in, Erdoğan ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Atina'nın temel hedefinin Türk-Yunan ilişkilerinin tam olarak iyileşmesi olduğunu ifade ettiğini kaydettiği haberinde, Erdoğan'ın ise Karamanlis'e, Türkiye'nin AB perspektifini desteklediği için teşekkür ettiğini ve seçimlerde tekrar seçilmesi halinde iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi yönünde söz verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

Gazete, alınan bilgiler çerçevesinde görüşme sırasında Erdoğan'ın Karamanlis'e, terör örgütü PKK ve terör konusunda da ayrıntılı bilgiler verdiğini kaydetti.

Karmanlis ile Erdoğan'ın, dünkü görüşmelerinde Ankara ile Atina'yı ayıran değil, birleştiren konular üzerinde durmayı tercih ettiğini kaydeden Elefteros Tipos gazetesi, soğuk bir dönem sonrasında tarafların dün seçim öncesi endişeler ile seçim sonrası planlarını paylaştığını ve seçim sonrasında Türk-Yunan ilişkilerinin iyileştirilmesi yönünde çaba gösterilmesi konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Gazete, Yunan tarafının, Ege'de gerginlik yaratan ve uluslararası hukukla uyuşmayan askeri faaliyetlerden uzak durulmasını talep ettiğini, Türk tarafının ise Türkiye-AB ilişkilerindeki süreç konusunda endişelerini dile getirdiğini ve AB ile müzakerelerde 3 başlığın açılması için Atina'nın desteğini istediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Öte yandan To Vima gazetesi, Rusya'nın, Türkiye'yi dışlayarak Yunanistan üzerinden geçecek ve İtalya ile bağlantı sağlayacak doğal gaz boru hattı projesi (South Stream) kapsamında, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Karamanlis arasında anlaşmaya varıldığının açıklanmasının, Erdoğan-Karamanlis görüşmesine gölge düşürdüğü yorumunda bulundu.

Gazete, "dünkü Erdoğan-Karamanlis ve Gül-Bakoyanni görüşmelerinden ortaya çıkan sonucun ise Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklarda çözüm dinamiğinin şu an için bulunmadığı olduğunu" yazdı.

BARTOLOMEOS: "PATRİKANE SERBEST NEFES ALMALI VE YAŞAMALI"

Bu arada Karamanlis'in dün Fener Rum Patriği Bartolomeos ile bir araya gelmesine rağmen, Erdoğan ile yaptığı görüşmede Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulu konularını gündeme getirmediğine dikkati çeken Yunan basını, Patrik Bartolomeos'un, Ankara'nın Ruhban Okulu ve Patrikane konularında izlediği politikadan rahatsız olduğunu ifade ettiğini yazdı.

Haberin Devamı

Bartolomeos, Yunan basınında çıkan açıklamalarında, Türk hükümetinin Ruhban Okulunun açılması için var olan yasal engelleri ortadan kaldırmasını istediğini belirterek, "Siyasi irade ve niyet varsa artık sorunlarıkonuşalım. Patrikane'ye serbest nefes alma ve yaşama imkanı verilmelidir. Patrikane, Sayın Gül'ün dediği gibi birkaç bin kişiyi temsil etmemektedir. Ekümenik olarak insanlık kültürüne katkısı vardır. Hukuksal kimliği ve mal varlığı geri verilmelidir" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Gül, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesine pazar günü verdiği demeçte, İstanbul Fener Rum Patriğinin Türkiye'de kalmasına, İstanbul'daki Ortodoks Türk vatandaşlarına dini ve ruhani hizmetvermesi için izin verildiğini, Heybeliada Ruhban Okulunun faaliyetlerinin ise 1971 yılında Anayasa Mahkemesinin tüm yüksek okulları kapsayan bir kararı çerçevesinde durdurulduğunu ve bunun sadece bu okula karşı yapılan bir uygulama olmadığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Heybeliada Ruhban Okuluyla ilgili soru üzerine hükümetin bu okulun yeniden faaliyete geçirilmesine yönelik çalıştığını kaydeden Gül, Ruhban Okulunun pratikte, 1984 yılına kadar çalışmalarını sürdürdüğünü, Patrikhane'nin öğrenci yokluğu nedeniyle aldığı kararla faaliyetlerini durdurduğunu söylemişti.

Gül, "Anayasamızın sınırları ve laik eğitim sistemi çerçevesinde ruhban okulunun yeniden faaliyete geçirilmesini güvence altına alabilmek için, bu konudaki yasal engelleri aşmanın yollarını arıyoruz. Türkiye, hangi din ya da etnik kökene ait olursa olsun, tüm vatandaşlarına demokratik kurallar çerçevesinde her türlü hak ve özgürlükleri sunmakta kararlıdır" diye konuşmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!