Katliamın gölgesi zirvenin üstünde

Güncelleme Tarihi:

Katliamın gölgesi zirvenin üstünde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

1995 yılında Bosna Savaşı sırasında yaşanan Srebrenica soykırımının 15'inci yıldönümü için Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladzic’in ev sahipliğinde düzenlenecek anma törenlerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de katılacak. Törenlere ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştiraki bekleniyor.

Haberin Devamı

Bosna Hersek savaşı sırasında gerçekleşen Srebrenica soykırımı, 15 yıl sonra İstanbul’da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi’nin de önemli gündem maddelerinden biri oluyor.     

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balkanlar’daki sorunların ele alındığı zirvenin açılış konuşmasında Srebrenica’da 8 bin Boşnak erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenica katliamına geniş yer verdi.       

Gül, Sırbistan Parlamentosu’nun “bu büyük acıyı kınamasını ve bu olayın kurbanlarının ailelerinden özür dileyen bir bildiriyi kabul etmesini” överek, bu gelişmeyi Sırp ve Boşnak halkları arasında uzlaşı sağlanması yolunda atılmış önemli bir adım olarak gördüğünü ifade etti.

ANMA TÖRENLERİNDE BİR İLK
Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç de dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile yaptığı basın toplantısında, parlamentonun kararını “tüm Avrupa tarihinde gerçekleşmiş bir ilk” olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Srebrenica soykırımının bu yıl 15’inci yıldönümü. Bu nedenle düzenlenecek anma törenlerinde ise bir ilk yaşanacak.

Çünkü Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladzic’in ev sahipliğindeki törenlere Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Böylelikle ilk kez bir Sırp lider anma törenlerine katılmış olacak.

SREBRENICA KATLİAMI
Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Bosna Sırp Ordusu'nun başkomutanı olan General Ratko Mladiç'in komutasındaki Sırp askerler, 11 Temmuz 1995'de kuşatma altındaki Bosna sehri Srebrenica'da, Birleşmiş Milletler'in bünyesinde görev yapan Hollandalı birliğe sığınan sivil Boşnaklardan, aralarında çocukların da bulunduğu erkekleri alarak götürmüş, 8 bin kisiyi kurşuna dizerek katletmişti.

Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lider Temmuz 2008’de yakalanmıştı. Karacic`in yargılanma sureci halen sürerken, katliamın diğer sorumlusu Mladiç ise hala kaçak.

Uluslararası Adalet Divanı, 2007’de katliamı soykırım olarak nitelendirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!