Karzai’ye roketli suikast girişimi

Güncelleme Tarihi:

Karzai’ye roketli suikast girişimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2008 07:00

Sovyet işgalinden kurtuluşun yıldönümü töreninde Afgan lideri Hamid Karzai’ye roketli suikast girişiminde bulunan Taliban militanları biri çocuk üç kişiyi öldürdü. Karzai yara almadı. Taliban militanlarından üçü kaçarken öldürüldü.

AFGANİSTAN’ın başkenti Kabil’in Sovyet işgalinden kurtuluş günü törenlerine Taliban militanları silahlı saldırı düzenledi. Oturduğu platformun çok yakınına mermiler isabet eden Devlet Başkanı Hamid Karzai, göreve geldiğinden bu yana dördüncü kez suikast girişiminden kurtulurken biri 10 yaşında çocuk olmak üzere üç kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı. Saldırıyı düzenleyen militanlardan 3’ü kaçamadan öldürüldü.

Kabil’de, 1992’de komünist hükümetin yıkılmasıyla Sovyet işgalinin sona ermesinin yıldönümü törenleri sırasında Taliban militanları tüfek ve roketatar ile saldırı düzenledi. Roketlerden biri platformun 25 metre uzağına düştü. Açılan ateşte bir milletvekili, 40 yaşında bir aşiret lideri ile 10 yaşında bir çocuk öldü. Yetkililer, yaralanan 8 kişi arasında 1 milletvekili, 4 asker ve birkaç güvenlik görevlisi bulunduğunu açıkladılar.

Afganistan’da görev yapan NATO komutasındaki uluslararası gücün komutanı Amerikalı General Dan McNeill’in de törende bulunduğu ve durumunun iyi olduğu bildirildi. Taliban sözcüsü eylemin sorumluluğunu üstlenerek, saldırıyı düzenleyen militanlardan 3’ünün öldürüldüğünü, 3’ünün kaçmayı başardığını belirtti. Taliban’la bağlantılı Hizb-i İslami grubu da telefonla saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Saldırı üzerine hükümet üyeleri ve yabancı diplomatlarla birlikte hızla olay yerinden uzaklaştırılan Karzai, 2 saat sonra televizyona çıkarak yara almadan kurtulduğunu açıkladı ve halkı rahatlatan bir konuşma yaptı. Karzai, "Afganistan’ın düşmanlarının" töreni engellemeye çalıştığını, ancak güvenlik güçleri tarafından durdurulduklarını ve bazı zanlıların gözaltına alındığını söyledi. ABD öncülüğündeki güçlerin 2001’de Taliban rejimini devirmesinden bu yana Afganistan lideri olan Karzai, daha önce en az 3 kez daha suikast girişiminden kurtuldu. Mücahitlerin Kabil’in kontrolünü ele geçirişinin 16’ncı yıldönümü için günlerdir sıkı güvenlik önlemleri altında hazırlanan törenler iptal edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!