Karafatma krizi

Güncelleme Tarihi:

Karafatma krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 00:00

Azerileri ’karafatma’ şeklinde gösteren bir karikatür İran’da gerginlik yarattı. Tebriz kentinde karikatürü protesto etmek için ayaklanan Azerilerin devlet binalarına saldırması üzerine karikatürist ve editörü gözaltına alındı, gazete kapatıldı. Muhafazakar kesim ise tüm bu olan bitenin İran’ın ezeli düşmanlarının bir oyunu olduğunu savunuyor.

İRAN’da bir devlet gazetesinin ülke nüfusunun dörtte birini oluşturan Azerileri bir karikatürde karafatma olarak göstermesi Tebriz’de ayaklanmaya neden oldu. Karikatürü protesto etmek için sokaklara dökülen binlerce Azeri’nin devlet binalarına saldırması üzerine karikatürü yayınlayan İran gazetesinin yayını durduruldu. Karikatürist ile gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı.

Kriz, geçen cuma günü Farsça yayın yapan İran Gazetesi’nin yayınladığı karikatürle patlak verdi. Karikatürde bir çocuk, bir karafatmaya ’böcek’ derken görülüyor. Karafatma ise Azerice ’Ne?’ diye yanıt veriyor. Yaklaşık 70 milyon nüfuslu İran’da nüfusun dörtte birini oluşturan Azeriler, çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşıyor.

İşte bu karikatür Azeri azınlığı isyan ettirdi. Tebriz’de önceki gün karikatürü protesto etmek için düzenlenen protesto, eylemcilerin polise sopa ve taşlarla saldırması üzerine çatışmaya dönüştü. Polis, valilik binasına saldıran göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı. Tebriz’de tansiyonun tehlikeli bir şekilde tırmanması üzerine durumu sakinleştirmek için Tahran Yönetimi devreye girdi. Kültür Bakanı Saffar Harrandi, önceki gün televizyona çıkarak karikatür dolayısıyla Azeri vatandaşlardan özür diledi. Harrandi, gazetenin yayın yönetmeni ile karikatüristi cezalandırma sözü verdi. Ancak Azeriler, bunun geç kalmış bir özür olduğunu söylediler.

AZERİ FIKRASI

Sonrasında Tahran Başsavcısı Said Murtazavi televizyona çıkarak "Bu gerginliğin sorumlusu olan karikatürist ve genel yayın yönetmeni gözaltına alındı, haklarındaki suçlamalar okunduktan sonra Evin Hapishanesi’ne nakledildi" dedi.

Dün ise Kültür Bakanlığı, İran gazetesinin yayınlanmasının süresiz askıya alındığını açıkladı. Mana Neyestani’nin yakınları karikatüristin Azerileri rencide etmek gibi bir niyetinin bulunmadığını söyledi. Pek çok Azeri, İran’ın ticari sektöründe önemli rol oynasa da İranlılar, ’saf’ muamelesi yaptıkları Azerileri esprilerine konu ediyor.

Muhafazakarların kontrolündeki Kayhan gazetesi ise etnik ayaklanmanın ardında yabancı odakların bulunduğunu savunarak, "Azeri vatandaşlarımız, İran’ın ezeli düşmanlarının oyunlarına gelmeyecek kadar zekidir" dedi. İran’ın nükleer programını şüpheyle karşılayan ABD, bu ülkedeki etnik grupların molla rejimine karşı ayaklandırılması için ödenek ayırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!