Karadayı Atina'da

Güncelleme Tarihi:

Karadayı Atinada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Genelkrmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Avrupa Birliği'nin savunma örgütü olan Batı Avrupa Birliği genelkurmay başkanları toplantısına katılmak üzere askeri bir uçakla dün Atina'ya geldi.

Karadayı'ya eşi ve 6 kişilik askeri heyet eşlik ediyor. Karadayı ve eşi, BAB toplantısına katılan 18 genelkurmay başkanının ağırlandığı Atina'ya 20 km uzaklıktaki Asteras Palas Oteli'nde kalıyorlar. Asteras Palas, daha önce de tarihi buluşmalara ev sahipliği yapmış bir otel. Orgeneral Karadayı'nın Yunanistan'da büyük yankı yaratan ve Yunan medyasının geniş yer verdiği Atina ziyareti iki açıdan önem taşıyor.

Türk-Yunan sorunları:

Karadayı, 1994'de NATO toplantısı için Selanik'e gelen eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş'ten bu yana Yunanistan'ı ziyaret eden ilk Türk Genelkurmay Başkanı. Karadayı, ayrıca geçen yıl 25 Mart'ta Ankara'daki Yunan milli günü resepsiyonuna katıldığı için Yunan kamuoyu tarafından iyi tanınıyor. Bu nedenle de ilişkilerde yaşanan gerginliğe rağmen Karadayı'nın Yunanistan'a gelişi ve Yunan Genelkurmay Başkanı Doganis'le yapacağı ikili görüşme Atina'da ‘olumlu bir adım’ olarak yorumlanıyor.

Kıbrıs ve AB:

Orgeneral Karadayı'nın ziyareti AB'nin Kıbrıs Rum Yönetimiyle tam üyelik müzakereleri için masaya oturmasından bir hafta sonra gerçekleşiyor. BAB komutanları, S-300 füzelerinin tartışıldığı, füze krizinin bir sıcak çatışmaya dönüşme ihtimalinden söz edildiği bir sırada toplanıyor. Zirvenin resmi gündeminde olmamasına rağmen, gayri resmi görüşmelerin ağırlık noktasının Kıbrıs'ta tırmanan gerginlikle birlikte Ege'de bir çatışma olasığını azaltacak önlemlerin oluşturması kaçınılmaz görünüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!