Karabağ’ı çöz Hillary

Güncelleme Tarihi:

Karabağ’ı çöz Hillary
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2010 00:00

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü’de görüştü. Aliyev, Clinton’a, “Ermeni işgali altındaki Karabağ konusunda uluslararası hukuk temelinde çözüm bulmamıza yardım edin” dedi. Clinton, “Sorunu biz çözemeyiz. Ancak daha dinamik biçimde aracılık yapabiliriz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

POLONYA ziyaretini tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Güney Kafkaslar turuna dün başladı. 1992 yılından bu yana ABD’nin bu bölgeye yönelik en büyük diplomatik çıkartmasını gerçekleştiren ve yarın Ermenistan ile Gürcistan’da temaslarda bulunacak olan Clinton’ın ilk durağı Azerbaycan’dı. Ziyarete, beklendiği gibi, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ meselesi damgasını vurdu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Clinton ile Bakü’de gerçekleştirdiği görüşme öncesinde, “En büyük sorunumuz ve sancımız Karabağ meselesidir. ABD yönetiminin bu sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasına yardımcı olacağı ümidini taşıyoruz” dedi. Clinton’ın cevabı ise “Karabağ ihtilafının çözüme kavuşturulması bizim için de yüksek öncelikli bir konu” oldu.

Yedi rayondan beşi

Basına kapalı gerçekleşen ikili görüşme hakkında resmi açıklama yapılmasa da, Azerbaycan yönetimine yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Karabağ dışında Ermeni işgali altında bulunan Azeri toprakları meselesi toplantıda gündeme geldi.

Haberin Devamı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu eşbaşkanlarının da katıldığı görüşmede, işgal altındaki yedi rayondan (il) beşinin Azerbaycan’a koşulsuz iade edilebileceği bildirildi. ABD’nin, Ermenistan’ı, Laçin ile Kelbecer hariç diğer rayonları boşaltmaya ikna edebileceğine inandığı belirtildi. Ancak Hillary Clinton, görüşme sonrasında basına yapılan ikinci açıklamasında umut vermedi. Clinton şunları söyledi:

‘Askeri çözüme karşıyız’

“ABD, Karabağ çözümünün barışçı yollardan çözümünden yanadır. Sorunun, toprak bütünlüğünün korunmasını öngören Helsinki nihai senedi çerçevesinde ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Bölgede askeri güç kullanılmasına karşıyız. ABD, sorunu çözemez; ancak taraflara anlaşmaları için yardımcı olabilir. Daha dinamik biçimde aracı olmaya hazırız.”

Azerbaycan, Batı’nın ve Rusya’nın, Ermenistan’ı işgali sonlandırması yönünde ikna edememeye devam etmesi halinde Karabağ’ı geri almak için askeri güç kullanabileceğini son dönemde sık sık dile getirmişti.

Soykırım anıtına gidebilir

Ermeniler, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a “soykırım baskısı” yapıyor. Dün Bakü’de Şehitler Hiyabanı’na çelenk koyan Clinton’a, bugün de Erivan’daki Soykırım Anıtı’nı ziyaret etmesi yönünde talepler geldi. ABD’nin en büyük Ermeni örgütlerinden ANCA Başkanı Aram Hamparyan, Clinton’un Erivan’da ‘soykırımı tanıdıklarını ilan etmesi’ni de istedi. Clinton’ın Türkiye’yi karşısına almak pahasına anıtı ziyaret etmesi, ancak “soykırım” ifadesini kullanmaması bekleniyor.

/images/100/0x0/55eaf6f7f018fbb8f8a21f68

Chelsea’nin düğününü e-posta ile yönetiyor

Hillary Clinton, bir yandan da kızının düğün telaşını yaşıyor. 30 yaşındaki Chelsea Clinton, beş yıldır birlikte olduğu bankacı sevgilisi Marc Mezvinsky ile 31 Temmuz’da evlenecek. Clinton, kızına yeterince zaman ayıramadığını itiraf ederek, ”Şanslıyız ki şimdi e-posta var. Gelin annesinin yapması gereken herşeyi e-posta ile yapıyorum” dedi. Düğün, New York’a 2 saat uzaklıktaki, milyoner John Jacob Astor IV’a ait, Versailles Sarayı’nı andıran, dağ ve nehir manzaralı 12 milyon dolarlık Astor Malikanesi’nde yapılacak. Düğüne sadece şahsen tanıdığı 400 kişiyi davet eden Chelsea, Vera Wang ya da Oscar de la Renta tasarımı bir gelinlik giyecek. Bill Clinton ise kızının isteği üzerine düğüne “zayıflayarak” hazırlanıyor. Chelsea, annesine, “Düğün günümde siyaset istemiyorum” dese de ABD Başkanı Barack Obama’nın da düğüne gelmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!