‘Karabağ’ elçisi

Güncelleme Tarihi:

‘Karabağ’ elçisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 00:00

ABD, ‘Bir millet iki devlet’ anlayışına karşı olan Minsk Grubu Eşbaşkanı Matt Bryza’yı Bakü Büyükelçiliği’ne atıyor. Bryza’nın ilk hedefi, Dağlık Karabağ sorununda çözüm sürecini başlatıp, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını sağlamak olacak.

ABD, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürecin sessiz diplomasiyle yürütülmesi ve bu sürece ilerleyen dönemlerde Azerbaycan’ın da dahil olmasını sağlamak için önemli bir adım attı. Washington yönetimi, Ankara ile Erivan’ın yakınlaşması ile Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yürütülen gizli görüşmelerde etkili rol oynayan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kafkasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza’nın, Bakü Büyükelçiliği’ne atanması sürecini başlattı. ABD’nin Bakü Büyükelçiliği uzun süreden beri boş tutuluyordu.

Aynı zamanda Minsk Grubu Eşbaşkanı

Azerice öğrenmeye başlayan Bryza, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Washing-ton’da Başkan Barack Obama’dan Dağlık Karabağ sorununun çözümü için etkin şekilde devreye girmesini istediği Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığını da yapıyor.

‘Bir millet iki devlet’e karşı

Bryza’nın Bakü’ye atanmasıyla, ABD’nin Dağlık Karabağ’la ilgili Azerbaycan ile Ermenistan arasında daha yoğun bir mekik diplomasisi başlatması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Bryza’nın, süreci hızlandırmak için Bakü yönetimine, “Türkiye üzerinde yoğun baskı kurmayın” telkinlerinde bulunacağına da kesin gözle bakıyorlar. Yakınlaşma sürecinde Türkiye ve Ermenistan’ı destekleyen Bryza, Bakü yönetiminin Ankara’ya yönelik verdiği, “Bir millet, iki devlet” anlayışını eleştirerek, “Artık bu düşünce değişmeli” açıklamasıyla tanınıyor.

İlk hedefi Dağlık Karabağ

Bryza’nın öncelikli hedefi, Dağlık Karabağ sorununda çözüm sürecini başlatarak Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını sağlamak olacak. Bu iki ülke arasındaki sınırın açılmasından sonra Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılması yolunda önemli bir engelin kalkacağı belirtiliyor.

Avrasya uzmanı Zeyno Baran’la evli

Bakü’ye atanmasının onayı için ismi kısa süre içinde Senato’ya sunulacak olan Bryza, 2007 Ağustos’un da İstanbul’da Hudson Enstitüsü Avrasya Politikaları Uzmanı Zeyno Baran ile evlenmişti. Daha önce adı ABD’nin Kıbrıs Rum Kesimi Büyükelçiliği için geçen Bryza’yı, Rum Yönetimi “eşi Türk” gerekçesiyle istemeyince bu atama yapılmamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!