Karabağ bir günde teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Karabağ bir günde teslim oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2023 07:00

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da başlattığı terörle mücadele harekâtına Hankendi’deki ayrılıkçı Ermeni yönetimi 24 saat dayanabildi. Ermeni ayrılıkçılar, Azerbaycan’a entegre olma konusunda masaya oturmayı kabul etti. Müzakereler bugün başlıyor.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN’ın Karabağ bölgesinde faaliyet yürüten ve sürekli provokasyonlar düzenleyen ayrılıkçı Ermeni kuvvetlerine yönelik önceki gün başlatılan terörle mücadele operasyonu 24 saat içinde hedefine ulaştı. Dün sabah acilen toplanan Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeni yönetimi, Azerbaycan karşısında beyaz bayrak çekme kararı aldı. Ateşkes ilanıyla birlikte bundan böyle Azerbaycan bünyesinde yaşamayı kabul eden Karabağ Ermenileri bugün cephe hattından yaklaşık 100 km mesafede yer alan Evlah kasabasında müzakere masasına oturarak Azerbaycan ile yeniden entegrasyon yol haritasını belirleyecek.

Karabağ bir günde teslim oldu

TESLİM OLDULAR

Haberin Devamı

Azerbaycan’ın özel askeri harekât başlatmasından kısa süre sonra kilit noktalarla kuvvetlerinin yarısı etkisiz hale getirilen Karabağ Ermeni yönetimi, sözde Devlet Başkanı Samvel Şahramanyan liderliğinde dün sabah durum değerlendirme toplantısı yaptı. Dağlık Karabağ Ermenilerinin yalnız bırakıldığını öne süren Şahramanyan, bölgedeki Rus barış gücü komutanlığıyla temasa geçti. 11.30 sularında Karabağ Ermeni yönetimi sürpriz açıklamayı yaparak Azerbaycan karşısında teslim bayrağı çektiklerini ilan etti.

Karabağ bir günde teslim oldu

Samvel Şahramanyan

4 MADDELİK ATEŞKES

Karabağ Ermeni yönetimi dört maddelik bir ateşkes bildirisi de açıkladı.

2020’deki İkinci Karabağ savaşı sonrasında bölgede kalan ve Ermenistan’a ait tüm askerler geri çekilecek. Rusya’nın barış gücü sorumluluk bölgesinde Ermenistan’a ait tek bir asker kalmayacak.

Karabağ oluşumu silahlı kuvvetleri elindeki tüm silahları teslim ederek varlığını sonlandıracak.

Karabağ’da bulunan tüm ağır silahlar bölge dışına çıkartılarak imha edilecek.

21 Eylül günü Karabağ idaresiyle Azerbaycan yönetimi arasında müzakere masası açılarak Karabağ halkının Azerbaycan’a entegrasyonu görüşmelerine başlanacak.

Haberin Devamı

PAŞİNYAN TEPKİ GÖSTERDİ

Karabağ Ermenilerinin yayınladığı ateşkes metni Ermenistan’da tepkiye yol açtı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ’da zaten Ermenistan’a ait asker bulunmadığını öne sürerek, “Anlaşmada yer alan ve doğrudan Ermenistan’ı ilgilendiren madde gerçekleri yansıtmıyor. Karabağ bölgesinde geri çekilecek zaten askerimiz bulunmuyor. Ateşkes görüşmesi tamamen Karabağ Ermenileriyle muhatapları arasında yapılmıştır” açıklamasını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada “Karabağ görev bölgesinde barış gücü komutanlığımız aracılığıyla taraflar arasında kapsamlı ateşkes sağlanmıştır. Anlaşma maddelerinin yerine getirilmesi de Rus barış gücü gözetiminde hayata geçirilecek” dedi.

Haberin Devamı

Karabağ bir günde teslim oldu

Rusya dün Karabağ’dan yaklaşık 2 bin sivili tahliye ettiğini açıkladı.

AZERBAYCAN HIZLI İLERLEDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı 19 Eylül saat 13.00 ile 20 Eylül 09.00 arasında antiterör harekâtıyla ilgili basına brifing vererek  Karabağ direnişinin bir günde kırıldığını ilan etti. Albay Anar Alvazov, “Karabağ’daki militanların ana gücünün yarısı imha edilmiştir. Cephede kilit pozisyondaki mevzilerle önemli ulaşım yolları kontrolümüze geçmiştir” açıklamasını yaptı.

ERİVAN GERÇEKLERİ KABUL ETMEYE BAŞLADI

Karabağ cephesi bir günde düşerken, Ermenistan başkenti Erivan’dan gerçekleri kabullenme anlamına gelen ilk açıklama yapıldı. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vaan Kostanyan, Karabağ bölgesinin Azerbaycan toprağı olduğunu kabullenerek, “Teorik olarak Karabağ’daki Ermeni nüfusu Azerbaycan yönetiminde de pekala varlığını sürdürebilir” dedi. Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde genelde Ermeni olmak üzere 170 bin civarında kişi yaşıyor. Bugün yapılacak ilk müzakerelerde Azerbaycan yönetimi 1992 yılından önce burada yaşayan herkese güvence vermeyi kabul etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

‘KÖŞEYE SIKIŞTIK’ YORUMU

Eski Karabağ yöneticilerinden Artak Beglayan X sosyal medya platformunda yaptığı yorumda “Azerbaycan ordusu bir günden az süre zarfında savunmamızı kilitledi. Bir dizi stratejik önemdeki mevzi düşmanın kontrolüne geçti.

En önemlisi ise Hankendi ile cepheler arasında kilit roldeki yolların kontrolünü kaybettik. Bu koşullarda savaşı devam ettirmek sadece daha fazla kan akıtılması anlamına gelecekti. Şimdi önemli olan Karabağ halkının can güvenliğinin sağlanmasıdır” dedi.

2020 İkinci Karabağ savaşı sonrasında 7 vilayeti geri alan Azerbaycan, Karabağ etrafında çember oluşturmuştu. Son olarak Ermenistan ile Karabağ arasındaki Laçin koridoru bağlantısı da geçtiğimiz nisan ayında kontrol altına almıştı. Bu koridor üzerinden Karabağ ayrılıkçılarına silah ve mühimmat sevkıyatı yapılıyordu.

Haberin Devamı

Dolayısıyla gözlemciler, Azerbaycan’ın anti-terör harekâtı başlattığında Ermeni milislerin elinde sadece 10 gün yetecek mühimmat olduğunu ifade ediyor.

ERİVAN KARIŞTI PAŞİNYAN ZORDA

AZERBAYCAN’ın önceki gün Dağlık Karabağ’a yönelik terör operasyonu başlatmasının ardından başkent Erivan’da hükümet binası önünde toplanan Ermeni göstericiler Başbakan Nikol Paşinyan’ı Dağlık Karabağ’ı savunmakta başarısız olmakla suçlayarak istifaya çağırdı. Protestocular ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. 16’sı polis memuru olmak üzere 34 kişi yaralandı. Eylemcilerin Rus Büyükelçiliği’ne yürüyüp, elçiliğin giriş ve çıkışını kapatması iki ülke arasında diplomatik gerilime yol açtı.

Karabağ bir günde teslim oldu

Nikol Paşinyan

PAŞİNYAN’IN DARBE KORKUSU

Erivan’da ulusa seslenen Paşinyan, kendilerine yönelik iç ve dış güçlerden kaynaklı tehditlerin olduğunu söyledi. Kendisine karşı bir darbe girişiminin yaşanabileceğini ima eden Ermeni lider “Farklı yerlerden hatta Ermenistan’da bile bana karşı darbe çağrıları duyuluyor” ifadelerini kullandı.

ALİYEV: GEREKLİ DERSİ VERDİK

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün yaptığı açıklamada, operasyonla, gerekli derslerin verildiğini kaydederek özetle şunları söyledi: “Karabağ’daki sivil halkın korunması için gerekli talimatlar tarafımdan verildi. Ermenistan Devleti’nin Azerbaycan topraklarında kanunsuz olarak yerleştirilmiş ordusunun büyük kısmı imha edilmiştir. Sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı. Karabağ’daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Biz suç rejiminin başındakileri suçladık. Bugünün dönüş noktası cuntacıların teslim olmasıdır ve Karabağ’daki insanlar için yeni bir şans ortaya çıkıyor.” Aliyev konuşmasını Karabağ, Azerbaycan’dır diyerek bitirdi.

Karabağ bir günde teslim oldu

İlham Aliyev

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Aliyev, BM 78. Genel Kurulu’ndaki hitabında Bakü’ye destek veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sosyal medyadan teşekkür etti. Aliyev, ‘Kardeş Türkiye, Azerbaycan’ın yanındadır ve hak davamıza destek veriyor” dedi. Ayrıca iki lider dün telefonda görüştü. Erdoğan, operasyondaki son duruma ilişkin mevkidaşı Aliyev’den bilgi alarak, Türkiye’nin Azerbaycan’a gönülden desteğini bir kez daha ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!