Kara savaşı 20 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Kara savaşı 20 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mayıs ayı sonunda Yugoslavya'ya karşı karadan müdahale planları yapan NATO'nun bu harekat için yaklaşık 20 milyar dolar (7.7 katrilyon lira) harcayacağı hesaplandı.

İngiliz ekonomist John Llewellyn'in hesaplamalarına göre hava saldırılarının aylık maliyeti 3 milyar dolar civarında seyrederken kara harekatının tam maliyeti bilinmiyor. Çünkü ittifak üyesi hükümetler, yapılan harcamaları, çeşitli nedenlerle gizliyorlar. Ama harcamalar en az düzeyde tutulsa bile kara harekatında 20 milyar dolar harcanmak zorunda.

İngiliz ekonomistin hesabına göre, halen hava saldırıları sırasında günde her biri 1 milyon sterlin olan 30 cruise füzesi kullanılıyor. 150 sortinin her birinde tanesi 100 bin dolar olan yaklaşık 1 bomba atılıyor. Bu giderlere her biri 35 milyon dolar olan NATO savaş uçaklarından düşürülenler de ekleniyor. Toplam masraflarda 30 bin askeri personelin yaptığı harcamalar da dikkate alınıyor. İnsani yardım operasyonlarının maliyeti de çok yüksek. Sadece barınak ve yiyecek sağlamak için 12.5 milyar dolar gerekiyor. Şu andaki Kosova'ya yardım operasyonunun 15 milyar doları bulduğu bildiriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!