Kara harekatı mayısta

Güncelleme Tarihi:

Kara harekatı mayısta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiliz The Observer Gazetesi'nin haberine göre NATO, kara harekatı için en erken mayıs ayı sonunda harekete geçmeyi planlıyor. Gazete, NATO'nun kara operasyonu için 80 bin asker tahsis ettiğini ve bazı Amerikan birliklerinin Colorado eyaletinde eğitime alındığını yazdı.

İngiltere'nin gazetelerinden The Observer'ın Londra ve Washington'daki üst düzey kaynaklara dayanarak verdiği haberde, NATO siyasi liderleri, Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonlarının 3 ay içinde sona ermesi konusunda ısrarlılar ve bundan sonra kara harekatı başlayacak. Gazete, kara operasyonu hazırlıklarının hızlandırıldığını da iddia etti.

ÖNCE ÖZEL GÜÇLER

Haberde, NATO'nun Kosova'ya 75-80 bin askerlik kara gücüyle müdahale edeceği, bunlardan önce aralarında patlayıcı uzmanlarının, mayın temizleyicilerin, özel kuvvetler ve keşif güçlerinin de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişiden oluşacak öncü grubun harekete geçeceği belirtildi. Gazeteye demeç veren bir ABD'li yetkili, NATO'nun karadan müdahalesinin, havalar tam olarak düzelene ve Yugoslav ordusu daha fazla kayıplar verene kadar yapılamayacağını söyledi. Yetkili, NATO'nun Kosova'da kara müdahalesinin 6 haftadan önce olmayacağını, ama 2 ayı da geçmeyeceğini belirtti.

Haberde, Arnavutluk ve Kosova arasındaki sınır güvenliği için 8 bin askerin görevlendirildiği, Sırbistan'ın Bosna Hersek, Macaristan ve Romanya sınırlarının güvenliği için ise 200 bin askere ihtiyaç olduğu kaydedildi.

KAMUOYU DESTEĞİ

Bu arada ABD Kongresi, medya ve Amerikan kamuoyu nezdinde NATO'nun Kosova için Yugoslavya'ya karşı bir kara harekátına girişmesi yolunda çabaların yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Kongre'nin önde gelen grup ve isimleri kara harekátı için sık sık çağrı yapmaya başlarken gazete ve televizyonlarda bu çağrılara destek veriliyor. Bu baskılar sonucu şimdiye kadar kara harekátını reddeden Başkan Clinton'ın Kosova ödeniğini 6 milyar dolara çıkartarak ve yedekleri askere alarak tutumunu değiştirme sinyalleri verdiği ifade ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!