Kanserin genetik haritası çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Kanserin genetik haritası çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 01:41

İngiltere’de bir grup bilim insanı akciğer ve cilt kanserlerinin tam bir genetik haritasını çıkarmayı başardı. Bu sayede hastaya en uygun tedavi biçimleri geliştirilebilecek.

Haberin Devamı

DÜNYADA ilk kez, insanda görülen iki kanserin tüm genetik şifrelerinin yer aldığı haritaları çıkarıldı. İki hastanın tümörlerinde bulunan her bir DNA mutasyonunu yani değişimi belgeleyen ve bazı durumlarda sebebi saptayan ayrıntılı genetik haritalar, çok önemli bir mihenk taşı olacak. Cambridge yakınlarındaki Wellcome Trust Sanger Enstitüsü’nde görevli profesör Mike Stratton’un liderliğinde yapılan araştırma sonucunda elde edilen genetik haritalar sayesinde her bir tümör, “kişiye özel” bir biçimde tedavi edilebilecek. Ayrıca bu araştırma, tümörlerin kan tahlilleriyle çok daha erken saptanmasını da sağlayabilecek.
Bilim insanları, 2020 yılına kadar tüm kanser hastalarının tümörlerinin, bunlara neden olan genetik bozuklukları bulmak için analiz edilebileceğini ve analizlerden elde edilen bilgiyle, en çok işe yarayacak tedavilerin seçilebileceğini öngörüyor. Elde edilecek bilgiler, kansere neden olan DNA hatalarını hedefleyecek güçlü ilaçların geliştirilmesinde yol gösterecek ve hastalığın önlenebilmesinin yollarına ışık tutacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!