Kahire’de Ankara karşıtı cephe zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Kahire’de Ankara karşıtı cephe zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 00:42

Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama gerilimi Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin göreve başlamasıyla yükselirken, hafta sonunda Mısır’ın başkenti Kahire’de dikkat çekici bir zirve yapılacak.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, bu hafta sonunda Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi ile Türkiye’nin doğu Akdeniz’deki faaliyetleri konusunu görüşecek. Türkiye karşıtlığı temelinde oluşan 3’lü cephe, doğu Akdeniz’le ilgili bir dizi anlaşma imzalayarak münhasır ekonomik bölge ve fır hatlarını paylaşmayı amaçlıyor. Rum yönetiminin hedefi, Mısır ile 5 yıl önce yaptıkları sınır belirleme anlaşmasına Yunanistan’ı da dahil ederek bölgeyi 3 ülke arasında paylaşmak.

Lieberman: Türkiye saygı duysun

Bu aşamada bir diğer kıyıdaş ülke İsrail de devreye girdi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, dün Kıbrıs’a giderek Rum mevkidaşı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldi. Lieberman görüşme sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rum Kesimi’nin petrol ve doğalgaz arama hakkına saygı duyması gerektiğini söyledi. Bölgede tansiyonu yükseltmenin ‘çok gereksiz’ olduğunu kaydeden Lieberman, ‘Rum Kesimi ile doğalgaz kaynaklarının çıkarılması için yaptıkları işbirliğinin somut sonuçlarını gelecek yıl görmeyi beklediğini’ ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!